Susu baby 4 bulan

Hi mommies. Baby saya 4 bulan, sebelum ni direct feeding on demand. Checkup utk 3 bulan, berat tak naik ikut graf. Latest checkup (4 bulan) - sama jugak, tak naik ikut graf malah kenaikan berat daripada bulan lepas sikit sangat. Jadi sekarang saya tengah train dia guna botol sbb tak lama lagi nak masuk kerja. First feeding 8am - 2oz je dia dah tertidur. Next feeding 11am - 2oz jugak and dia dah tertidur. Ok ke? Saya ada baca, baby 4 bulan sepatutnya 4oz-6oz satu feeding tu. Macam mana saya nak suruh anak saya menyusu lagi? Saya buntu, kalau ada mommies yang boleh share tips or experience yang sama, boleh tolong saya. Kadang-kadang rasa tak semangat and nak give up je untuk naikkan berat anak.

10 Các câu trả lời

Saya faham perasaan bila baby minum sikit tapi mummy jgn buat baby stress bila minum ya! Btw anak saya berat naik tapi tinggi tak naik masa check up 3 bulan, pastu skrg berat naik sikit je mcm 0.5kg tapi tinggi naik byk.. Turun naik berat baby mungkin tak sama and it's okay, asalkan baby sihat! Mummy jgn stress

anak sy 4 bulan pon masih minum 2oz setiap 2/3jam . tapi alhamdulillah berat dia walaupun bulan bulan naik tkbyk tapi normal, sy tkrisau sgt . anak sy fully fm, cuma tulah sy pon ada baca kalau baby 4 bulan biasa dah minum 4oz+ . mula mula risau jgk igtkan anak sy je yg mcmtu .

1y trước

samalah sis, kalau sy buat 3oz ke mesti nnti ada tinggal 1oz lagi dah tknk minum 😅

Anak sy umur 4 bln nie baru minum 3oz, selalunya x pernah sampai..alhamdulillah setakat nie, baby nyusu campur susu ibu.. Tapi sejak 4 bln nie lebih kpd susu fm.. Range 2oz-3oz setiap kali nyusu.. X ikut setiap berapa jam, just bagi bila2 baby nak minum..

ok dah tu 2oz stiap 2-3jam.. baby sy 4bulan ~3oz (80-90ml) stiap 3-4jam kalo lebih slalu xabes.. kalo tgk gaye xckop bru tmbh 10ml gitu.. CL sy kate da bole bg 5oz, terkejut sy.. ahhaa tp sy xikut pon.. ikut baby awk minum brp byk

2oz tu cukup dah no worries.. as long as graf masih line putih.. no need to worry.. actually 2oz smpai anak 2 tahun pun sbnrnya dah ckup.. susu kan anak 2-3jam.. klu nak berat bertambah bg hindmilk lebih.. hehe

bby sy pula 4bln lbih sy buat 3oz setiap 2-3 jam itu pn kna pujuk n selang selikn dgn susu bdn..dlu pn slalu buat 2oz ikut demand bby jgk kdg buat sikit dia nk lg kdg buat byk pula x hbis..

Sama sis bayi sya strt 3 bulan kurng menyusu . Skrg 4 bulan masuk 5 bulan baru start mahu menyusu . Perut baby saya selalu kembung . Lepas sya minumkan dya colic drop baru strt oky menyusu .

1y trước

Mcm ni sis tpi pastikan tnya doctor brp ml stiap pemgambilan

Berat anak skrg berapa? Sama la anak saya pun df naik sikit je tk thu nak buat cane botol direject

Anak sy 4bulan 2minggu, minum 150ml kalau 4-5jam, if 3jam lebih dia minum 130ml

Ni graf perkembangan berat dia