speech delay ke?

momies2, my son 1y7m belum dapat sebut even 1 words dgn jelas. is that normal? tp dia dah faham arahan. n dapat tiru semua yg kita buat n boleh buat bunyi haiwan. tp still takde words yg keluar dr mulut. #SeriusTanya #bantujawab

2 Các câu trả lời

Tak jelas macam mana tu? Perkataan tak jelas tu bermakna tak? Contoh anak sebut makan tapi jadi 'kan', macam tu ke? Bagi saya sendiri normal tapi untuk lebih kepastian, awak refer dengan doktor ya. Luahkan kerisauan awak dan minta advice doktor. In the meantime, awak teruskan berkomunikasi dengan anak. Jaga eye contact. Bila bercakap dengan anak kena sama level dengan eye contact anak. Elakkan anak mendongak untuk melihat dan bercakap dengan kita. Gunakan bahasa baku dan jelas. Bukan baby words. Kalau ada story telling routine, teruskan rutin tersebut. Nanti refer doktor untuk further examination ya.

4mo trước

I see. Most welcome. Takpe, nanti refer doktor ya. Saya suggest awak buat list of words yang anak awak dah sebut. Mungkin awak boleh buat 2 kategori. Satu kategori, perkataan penuh. Satu kategori lagi, perkataan tak penuh macam buka=kak yang awak mentioned tu. Senang nanti boleh tunjuk list tu pada doktor.

masa check up 18 bulan ada buat mchart dak?, sbb time ni misi tanya da kan. tapi kalau da buat n test semua okay ,takpa kot. awak kena teruskan ckp dgn dia, ajar dia.

4mo trước

belum jumpa doc lg, next week baru ada appt dgn doc. tu yg nak tanya experience mami2 dulu. okay awak, next week saya refer doc. thanks ye