Susu formula for newborn

Hi momies ada tak yg dah bagi susu formula since newborn ? Is it okay ? Rasa bersalah pun ada #firstmom #firstbaby

7 Các câu trả lời

sy pun bg je sis. masa baby baru nk msuk 2 mggu sbb kuning x turun2 wpun kerap menyusu bdn. so doc suggest mix feeding. sy pun bergilir la bg susu bdn, next feed susu fm. susu bdn pun sy pump bg dlm botol je trus. sng nk mntk adik2 jagakan bila sy pnt sgt. kdg2 je df. nipun sy nk usahakan dpt jugak pump susu bg baby dlm 2 3 ounce utk bbrpa kali sehari. biar dia dpt jugak khasiat susu ibu tu wpun sikit. yg penting anak sy sihat n berat naik okay.

1y trước

Exactly sama dgn keadaan sy. Sy still pump bagi bottle feeding. Suami pun senang boleh panaskan dan susukan baby.

Masa kat hospital sy curi2 bagi susu formula, sbb air susu masih belum ada.. Kesian Sgt.. Hari ke3 sy bagi, Allahu'akbar lapar dia tu.. Sy rasa tulah first time dia dpt rasa susu.. 😢 Alhamdulillah malam tu juga baru ada air susu bdn..

saya.... sbb susu badan xbyk n nurse asyk ckp jgn fikir cmtu pastu picit puting kata ada (kalau picit mmg ada) padahal mmg hakikat..sedangkn tny doc pun, doc suh bg je fm.. ank la yg kesian, lapar sgt... tambah2 kita pantang sorg2....

1y trước

Yeke sis. Sy pun sama anak pertama tu yang rasa bersalah tu. Lagi2 bila orang ckp kesian anak tak dpt nyusu badan. Kecik2 dah pakai botol

Sy pn rasa bersalah.. tp sbb sy kembar,xlarat nk jg mlm2.. plus kembung perut... sy campur susu utk twin kdua... nurse n doc kk kata xpela... jgn stress 😭 Bb tdo nyenyak n lama.. dan xsembelit...

xde mslh pon kalau awk x mampu nk bagi susu bdn. x semua org ade rezeki susu bdn. mmg ade rasa bersalah, tapiii kalau tu yg buat kan mommy n baby happy, why not kan?

1y trước

Itula. Selesa mcm ni. Tak kacau emosi sbb tgh berpantang lagi. Tidur pun senang je. Baby pun tidur lena sbb kenyang.

sy bg full formula sis . jgn rasa bersalah ok . to me it's pilihan ibu masing2 whether nak bf or bg formula . abaikn apa org d luar sna nak ckp sis .

1y trước

asal baby ok dgn formula tu then should be okay kot

Sy, sbb bby kuning. Tp x kerap, 2-3x sehari. Sama la rsa bersalah kan, dh la 1st mom 😓

1y trước

Sy pun sbb mula2 kuning tinggi. Tp continue sampi skrg and selesa mcm tu. Susu badan pun pump kasi pakai botol