35w 4d result swab positif GBS

Mohon kekuatan ibu² yg tau pasal mende ni.betul ke Baby paling minimum nanti 5 hari tahan kat wad. 🥺 #rasaingintahu

7 Các câu trả lời

sis positif GBS... apa tanda2 yg sis slalu rasa ya?? sbb sy dari trimester 2 keluar keputihan yg bnyk.. lama kelamaan jadi warna kuning sikit lepastu gatal... dah masuk kan ubat yg doktor bagi dn on antibiotik tapi dia hilang kejap lepastu dtg lagi balik... bila brsama suami.. suami slalu mngadu gatal hbis brsama.. sis pun rasa mcm apa yg sy alami??

1y trước

Ohh klo kencing kotor tu mmg tanda2 jgk. Sy stakat ni xde kencing kotor. Ada jgk rare kes cmtu tp jarang2 sgt lah sbnr nye. Mcm kwn sy pun ada gbs detect last2 sbb ada protein dlm urine. Trus induce bersalin dan on antibiotic. Alhamdulillah baby dgn ibu sihat2 je

Pernah ada sesi tanya pakar mengenai GBS. Boleh rujuk link ni. Doktor ada jawab pelbagai soalan daripada mommies. https://community.theasianparent.com/q/salam-sejahtera-semua-pengguna-tapjangkitan-kuman-yang-dikenali-sebagai-group/4573993?d=android&ct=q&share=true

Kalau masa contraction sempat dapat antibiotics, baby paling lama ditahan 48jam-24jam sahaja utk monitor. Kalau tak sempat on antibiotics memang berhari2 utk baby betul2 ok. Syukur kita tahu awal so bertindak lebih awal nanti masa nak bersalin.

1y trước

moga sempat dapat 4 jam antibiotics tu sebelum sy bersalin. aminn..tq ye info.

Yang itu saya tak pasti awak. Pengalaman saya, baby tak kena tahan. Kami berdua discharged hari yang sama. Awak jangan risau. Nanti dalam labor room doktor akan on antibiotic pada awak untuk mengelakkan kuman GBS transmit ke baby.

1y trước

tq ye.moga dipermudahkan.🤲

Sy pon +ve gbs. Tadi baru cek dgn nurse. Dia kata maybe baby kene tahan seminggu sbb nk bg antibiotic dekat baby. Sy pon risau. Next checkup sy nk tnya semula mcm mana. Semoga urusan kita dgn baby dipermudahkan ye mommies ♥️

sy rasa bergantung keadaan bby sis... ad yg boleh discharge terus, ad yg 2,3 hari je, yg smggu pon ad..

tq ye info ni blh sy bca