Makan buah banyak akn sangkut gdm tak?

Minggu depan kne minum air gula, sy ni jenis makan buah banyak setiap hari.. kiwi, buah naga, mangga, jambu batu.. boleh dikatakan makan sepanjang hari lah selagi belum malam. Sambil buat keje sambil mengunyah gitu. Tapi air manis mmg tak minum n banyak minum air masak. Perut pn mmg sangat lawas 😅. Agak2 sangkut gdm tak. Risau sbb mak ada history kencing manis. Tp lifestyle x sama ngan mak.. mak sejenis stiap hari wajib minum teh o manis 😅.. bmi n hb sy normal.. apa benda yg boleh buat sangkut gdm? Sy nk cuba elak kalau boleh

2 Các câu trả lời

For me, it depends on our body. I ada baca la, bila pregnant kan ada berlaku perubahan hormon, thats why ada terganggu insulin dalam body ni. (Correct me if im wrong but lebih kurang macam ni la haha my doc pun ada cakap, you google pun boleh) Saya memang amalkan healthy lifestyle sejak sebelum pregnant lagi, jarang sangat3 la teringin nak makan manis ke, fast/junk food. My dad ada kencing manis. Then tiber eh, I sangkut jugak. Gdm on diet sampai bersalin. Tapi bacaan bsp always cantikkk tak pernah tak okay. I pun penggemar buah, tapi I makan moderately la. Pemakanan seimbang should be okay. 👍🏻No worries ya. Enjoy yr pregnancy journey ni.

1y trước

Oh mcm tu ye.. kalau eat healthy pn ada possibility utk kena ye.. thanks for sharing 😊

Sy lak xde family history kencing manis tp saya sangkut gdm. Sy bkn jnis suka mkn manis2 masa sblm preggy pun. Baru ni result darah untuk fungsi ginjal saya normal. maksdnya sebelum mengandung sy xde kencing manis. Sy rasa bkn salah ibu mengandung, salah hormon progesteron y ganggu fungsi insulin badan saya 😅. Kan dah kene eat healthy sepanjng mengandung. Bab buah tu ada buah y tinggi gula. Dietition pesan mkn buah y keras rangup. kurangkan buah y berjus ni. buah y terlalu ripe pun tinggi gula.

1y trước

Thank you sis for sharing ! Klu ikut ciri2 buah tu mcm sangkut gdm lah cite dia haha. Xpelah redho je la siap2 😅. Nti try tengok result isnin nnti camne