Kerja or berhenti jaga anak?

Mcm dilema nak tinggalkan anak dengan org lain. Nth perasaan dia tu lain. Mcm tak sanggup. Kalau berhenti kerja, kesian pulak kat suami. Hmmm mcm mana eh. Cuba bagi pendapat.

5 Các câu trả lời

Setiap ibu yg bekerja mmg akan ada perasaan x sanggup nk tinggalkan anak dgn org lain. Lg2 skarang nie byk je case kan. Tp what to do. Life is not easy nowadays. Mcm nie je awak. Time awak free, fikir dgn elok2 dan teliti. Ambik pen dan paper, tulis commitment awak suami isteri. List kan supaya awak boleh nampak dgn jelas. Lpastu awak tulis kalau awak x bekerja, apa plan awak untuk bantu suami.. Lpastu bayangkan, setahun kemudian mcm mana life awak. With or without work. Awak tulis atas paper yg sama. Lpas 3 tahun pula mcm mana. N than 5 tahun pula mcm mana. Tuliskan juga PRO n CON kalau awak bekeja & juga kalau awak x bekerja. Kalau awak tanya bab nie, ramai akan suggest suruh je berhenti, nnt baby dah besar boleh cari keje lain. Nnt ada juga comment, life susah sekarang, nnt nk cari keje bukan senang. So, dgn cara sy bgtau tu, awak boleh nmpk & predict hala tuju masa dpn awak dan family mcm mana. Than, from there u can make decision. I wish u all the best.

1y trước

Betul jugak semua keputusan ada pro n con ya. Okay thnk u sis nnti i try buat mcm mana u suggest tu.

rabu ni sy dah nak mula kerja,ape yg awak rasa,sy tengah rasa sekarang ni.Tapi sy fikir balik,suami dah settlekan semua hal bayaran itu ini,kita sebagai perempuan ni,mesti teringin nak beli itu ini.belom lgi cerita kehendak anak2 yg nak mcm2.kalau suami x cukup,kita boleh juga topup2kan.jadi sy lebih memilih untuk terus bekerja.insyaAllah Allah akan jaga anak kita.Ikhtiar kita cuma,mampu berdoa dan cari la pengasuh yg sebetul2 pengasuh.yg ade pengalaman,yg penyayang budak.selebihnya Allah akan menjaga anak kita. InsyaAllah.. Aamin 🤲

Faham sis perasaan tu. Mmg tergiang2 je kan perasaan tak sanggup tu nanti mcm2 fikir lagi2 skrg byk case psl pengasuh. Anyway, sy pun tgh cari kerja juga skrg. Belom dpt kerja pun dah terpikir2 mcm mne lah nanti dgn anak. Kalau tak kerja, byk benda yg tergendala, as a perempuan pun mmg rase nak pegang duit sendiri. Dlm sedih pun, sy selalu bagitahu anak walaupun dia x fhm lg, sy kerja utk dia, utk bagi dia keselesaan. Baju, toys, travel, makan.. semua demi dia je nanti.. 🥹 baru lah sy semangat sikit.

Niat nak bekerja tu sebab nak bantu suami & bagi keselesaan pada anak, mampu beli apa2 yg anak nak. Biasa saya macam tu la. Ckp dengan anak, mama kena kerja sebab nak simpan duit utk masa depan anak2. Kalau apa2 jd pada mama, ada juga duit tabung anak2 utk dorg belanja sndiri

Setiap ibu yg bekerja mesti ada perasaan yg sama bila hntr anak ke pengasuh/taska. saya banyakkan doa supaya allah lindung anak saya. Dan regularly check anak after ambik.