Kira pergerakkan baby

Hi mama😔 Semalam baru lepas pegi checkup, nurse beritahu bulan depan dah kena start kira pergerakkan baby. Tak tahu kenapa saya risau teramat sangat takut mcm mana nak kira pergerakkan. Banyak dah tips atau video saya tgok cara2 nak kira/awasi pergerakkan baby. Tapi dengan tahu risiko nya kalau saya tak pantau betul2, apa akan terjadi dkt baby saya😞 itu yg buat saya risau sampai saya mcm stress. Dah la walaupun belum kena kira kick baby sekarang, baby kurang kick pun saya dah risau mcm2. Minum air sejuk banyak2 sebab nak dia gerak😞 Sebab kdg2 bila rasa dia kick, pun tak pasti kick ni kuat ke tak. Apatah lagi nanti nak kena tahu betul2, alert betul2 kick banyak2 tu, kira 1 kali ke atau mcm mana. Semoga Allah permudahkan dan baby beri kerjasama. Kalau ada yg sudi kongsi cara2 awak kira pergerakkan baby ni, share ye. Terima kasih🥺#firstmom #firstbaby

1 Trả lời

sis keje ke? jgn la risau kira mcm biasa je. lama2 sis dgn sndri nya akn tau bila baby kurang gerak..sy bru bersalin bln10, sy keje kdng2 mmg xsmpt nk kira waktu siang.sblum bersalin hri cuti je sy betul2 kira tp baby sy mmg jenis kerap menendang, sejam tu berkali2, sbb tu sy xrisau sngt.. sis kena bnyk bercakap dgn baby, klau sy..bila rsa dia kurang gerak, sy try ckp dgn dia pjuk dia suh tendang, mmg jd😬sis jgn stress tau, enjoy the journey

7mo trước

ya saya kerja. kdg2 bila baby tak gerak, saya makan manis, dia tak gerak sngt. tapi kalau minum air sejuk, haa baru dia gerak. saya kurang pandai nak bercakap dgn baby dlm peyut heheh mcm kekok. tapi kdg2 ada je usap2 perut cakap sikit2. saya banyak cakap dlm hati je ☺️ insyaallah semoga Allah permudahkan. terima kasih sis