Sedih...tak dapat menyusukan anak..💔

Hi korang sy nk tanya..sy sekarang tengah berpantang..time pembawakan mmg ada masalah darah tinggi + kencing manis + buah pinggang. Mmg berharap pada ubat yg doktor bg je, klau x mkn ubat darah tinggi mmg naik 170 mcm tu..sy nk tanya boleh ke menyusukan baby dgn sy yang bergantung dgn ubat-ubat doktor ni? Risau effect dkt baby😔😔 sampai skrg sy bg susu formula je dekat baby sy!! Sbb takut ubat tu effect dkt dia time breastfeed😔 rasa kecewa jadi ibu...💔#firstbaby

4 Các câu trả lời

siapa kata x boleh menyusu? kenapa x tnya doc sis.. saya ambik metformin & ubat darah tinggi & menyusukan baby. Now 26hari. Ubat drh tinggi saya ambil 1day lps bersalin. Doc bg yg sesuai utk ibu menyusu. Doc takut ibu pre eclampsia lps bersalin risiko sawan. Jgn risau ubat yg dibekal kan doc selamat utk ibu menyusu. Doc xkan ksi ubat yg memudaratkn sis.. Even saya mkn pelawas/julap lagi lepas bersalin sbb susah nk membuang. Ubat ni pun saya mintk dkt doc masa dkt wad. xde efek ke baby pun bil menyusu.

takkan time checkup doc tk tnye bagi susu fm ke df? nurse tak datang rumah checkup ke kluar hospital? atau awak tk tnye doc/nrse? ke doc / nurse yg suruh bagi susu fm? kne tnye pada yg pakar bnde bnde mcmni. dont simple assume itu ini tak boleh. setiap individu ada tahap kesihatan berbeza, so mmg kne doktor je yg advise bukan kami :)

Kenapa ye tak tanya doc. Soalan soalan mcm ni kene tanya and refer doc. Jangan assume. Setahu saya kalau ada effect kat baby bila menyusu badan mesti doc akan bgtau.

Awak tak tanya ke dekat doc, ubat-ubatan tu boleh ke untuk ibu yang menyusukan baby?