Kaki pengkor CTEV

Mohon ibu2, mommy2 diluar sana share pengalaman anda yang mempunyai anak CTEV. 23.03.2023 saya bersalin n doc bagitahu kaki baby bengkok ke dalam. 27.4.2023 kaki baby kena simen. 11.5.2023 appointment selanjutnya dgn pakar tulang. Boleh share pengalaman ibu2 mommy tentang cara penjagaan n berapa lama diambil untuk kaki kembali kepada normal

4 Các câu trả lời

Anak sy lahir kaki msuk ke dlm.. doktor soh urut sendiri @ boleh ke pakar fisio utk urutan.. sy pergi lepas keluar wad.. pakar pun minta urut sbb tulang baby masih lembut n boleh jd normal.. dan kalau nk cepat blh buat kasut khas.. saya buat kasut tu sampai umur 6 bulan... kaki ank skrg dah ok.. skrg dh 1y 6m.. dia boleh berjalan msa 9m.. tp sbb bdn dia besar,isi betis tebal jd nmpk bengkok d bhgian betis.. sy jmpa pakar2 ckp yg bengkok isinya tulang x bengkok 😁 kaki yg bengkok dlu pn dh x bengkok...

baby sye pon kaki msok kedalam..doc dah sediakan kasut khas lepas dia lahir dan tnjuk cara urut kaki, baby saye dapat pkaikan sampai baby 1 bulan sebab kaki makin membesar so dh tk muat . jdi sye keep on urut jee n mase dia 3 bulan buat checkup alhamdulillah dh tkyh pkai kasut cuma kene rajin lagi urut sebb dh nmpk sikit je kedalamnya .. nnti dah 6 bulan harap checkup yg last laa .. doakan baby saya ❤..

anak sepupu I mcm ni. lepas operate, kena simen, kena pakai kasut khas sampai 4 tahun. tapi parents diorang bagi pakai kejap2 je. now dah nak masuk 2 tahun, alhamdulillah Kaki dia dah okay.

Baby saya positional ctev so x teruk sangat. Awak boleh join clubfoot support group malaysia dekat fb. Kalau ada soalan tanya je kat situ. Pada saya, group ni agak membantu.