Gusi Bengkak

Jika gusi bengkak di belakang apa bole sy makan ubat tahan sakit atau antibiotik agar kesakitan sy berkurangan... . Sy sedang hamil 30 week sekarang... risau nk mkan ubat takut jejas pada kandungan.. tp gusi ni semakin berdeyut dan mmbuatkan sy x tahan sehingga ingin mengambil ubat.

7 Các câu trả lời

puan pergi kk dulu bagitau misi yang jaga puan tu untuk cek up kat klinik pergigian pastu dengar apa saranan doc gigi cakap selalunya dia akan cadangkan makan makanan yang lembut dan bahagian yang sakit tu pun kena gosok sebab nak elakkan sisa makanan tu berkumpul kat situ .. kalau bab ubatan tu kita orang pregnant memang tak digalakkan pun tapi apa2 pun puan pergi lah jumpa doc gigi dulu ..

saya pun sama , sis kumur air garam + suam2 sikit bagi terasa kat gusi yang bengkak tu .. inshaallah saya pun kadang ada hari dia timbul memang sakit tapi payah nak makan ubat sebab kita pregnant kan .. so je lah caranya masa gosok gigi puan gosok slow2 kat tempat sakit tu

sometimes gusi bengkak sbb ada sisa makanan masuk kat celah2 gusi. cer floss ke apa. tp the best is pergi ke klinik gigi. minta diaorg cek. kalau klinik rasa perlukan ubat/ antibiotic etc.. klinik akan bagi. jgn lupa bgtau pregnant

samalah dgn sy 30weeks jgk gusi blkg bengkak sbb gigi bongsu. sy bnykkn minum susu alhamdulillah surut. dua tiga kli jgk sy kena tp bile minum susu rasa surut skit.

2y trước

susu hl sis.. bru smlm sakit gusi.. pstu mlm td minum susu hl bnyk skit harini da kurang da sakitnye. cuba la try klau sis tkot mkn ubat. sbb sy pun jenis tkot mkn ubat lg2 pregnant ni

pg dentist. nnti doctor bgi ubt utk ibu mengandung tpi kena bgitau la.

bykkan makan makanan yg tinggi calcium

Kumur air garam. Baru lepas kena