Luahan Hati

Hi ini sekadar luahan huhu..saya tkthu knp start saya mengandung badan saya jadi lebih letih drpd dulu. Masa kandungan masuk 6 weeks saya smpai kena masuk klinik sbb saya pitam dan terlalu penat padahal saya cuma beraya dri petang ke malam. sedangkan beraya tu cuma duduk, makan dan berjalan aje hmmm skrg ni kalau dkt rumah mmg saya cpt penat sgt2. especially bila sapu dgn mop rumah padahal saya baru aje masuk trim 2..sy tkthu disebabkan badan saya yg underweight atau apa. sy sedih sbb org dah mengata mereka ckp sy ni “layankan” perangai malas saya tu. ttp kalau sy paksa mmg sy mengah dan nafas sy jdi pendek nk pitam pun ada. husband saya pun biarkan saja saya buat kerja rumah sbb kalau sy tk buat spe lg nk buat..tolong mcmne nk buat mereka sedar dan faham saya ya.. sy sedih sbb mereka nmpk sy LEMAH hari hari saya nangis tgk keadaan rumah saya hmm #pleasehelp #luahanhati

5 Các câu trả lời

Sy pun pelik dan rasa geram dgn diri yg asyik penat sbb byk kerja rumah tak settle. Sy fhm org yg xpernah alami mmg mudah utk mengata so pedulikan saja. Btw, sy dirumah dgn suami so hanya suami je yg byk tahu keadaan sebenar sy dirumah. Sy byk menyendiri dgn keluarga dan amat jarang dan hampir tak berckp atau chat dgn siapa2 org luar termasuk kwn jd bila org x peduli dgn hidup sy, org nk judge pun makin berkurangan. Sy rasa nak tidur nobody cares, rasa nk tgok movie xde spe marah. even kalau sy rajin, suka masak dan upload kat story pun nobody cares so I take that in a positive side ada bagusnya jugak. Biarlah apa org nk kata yg penting aku happy dan rasa bebas. My mom la pun sorg lg yg tahu berkaitan diri sbb duk sblh rumah. Kadang masak tengahari lambat sbb hampir setiap tengahari selalu diserang penyakit lelah, jantung degup laju mcm baru lps marathon dan keletihan luar biasa. kalau berdiri rasa nk pitam.

1y trước

saya cuba untuk elakkan contact mereka supaya mereka tkthu psl life saya tp bila mak saya tanya “dah masak ke” “buat apa je kt rumah” sy dgn rasa bersalah ckp sy tgh baring dan tak masak jadi mak saya perli2 saya ckp jgn terlalu malas 😭

Normal sis, mngandung ni kita penat. Badan manusia lain-lain, mana boleh samakan kita ngn bdan org lain. Mulut org kita tak boleh nk tutup, lantakkn je lah. Asalkn suami faham sudah. Tak payah nk pikir apa org kata. Klau kita pksa diri kita sampai pengsan, ada ke diorang nk tolong?? Tak de nya.. so buat tak tahu je apa org nk kata.. Sy mengandung dulu pon mcm tu sis. Penat. Mmg penat sgt!! Tp suami sy paham.. org lain nk kata lantak lah.. aku yg bwak bby ni, aku je yg taw penat mcm mne.. Be strong sis, jgn lyn sgt pe org kata.. fokus bby and family je..

1y trước

terima kasih sis saya cuba…yg penting baby saya sihat, terima kasih sekali lagi 🫶🏻

awak sama mcm Sy dulu.sy x buat keje rmh pun rasa letih,mls.asyik nk tido je.sarapan beli luar je.tghri baru msk tu pun pitam Aje. MIL Sy pun ckp kat sy jgn manjakan bdn,jgn malas. Sy diam je.sbb bln dia yg rasa. sampai la hri nk 1st check up rupanya Sy HB LOW. tu sebab punca2 cpt pitam,mengah,penat. skng dh masuk tri 2. baru Ade kuat sikit BDN,tenaga dh kuat.mkn pun Ade selera. Alhamdulillah. awak sabar yer. tri 1 memang camtu.minta husb belikan mknn byk zat besi. insyaallah awak boleh

1y trước

saya start dari trim1 hingga trim2 mcm ni wak lelah je saya hmm buat kerja sikit sy mcm nk pitam…tp hb sy tkde pulak low sy kkdg rasa sedih nd nk marah je dgn diri sendiri….

Lantak pi la org nak cakap apa dear. You buat hal sendiri ja. Lagipun, pregnant kan. Husband you pun tak cakap apa. Apa org cakap, masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Buat taktau ja. You stay positive k 😘 janji you happy, you sihat baby sihatttttttt. Take care!

1y trước

saya cuba nak “lantakkan” org tu sis..tp biasalah bila dah kerap sgt org berbicara saya jadi tersinggung 😌 terima kasih sis atas wish nyaaa saya appreciate 🫶🏻🤍

Saya pun sama macam tu. Penat sangat. Tapi lama2 malas nak fikir orang lain. Fikir diri dan anak jee sis. Kalau kita sakit bukan dorang yg rasa. Badan kita yg merana, baby pun sama. Jangan fikir orang. Fikir diri kita dulu.

1y trước

betul..tp kkdg bila dgr org berbicara sy jadi mcm mempersoalkan diri sy balik “kenapa lemah sgt aku” tp sy bukan saya saja malas malas mcmni 😭