Kesan makan manis

Hi ibu2 Saya dah free from gdm selepas 2 kali minum air gula. Alhamdulillah. Tp skrg ni sgtlah craving benda2 manis setiap hari Ada kesan x pd baby? Cth mcm baby terbesar ke kesan kita makan manis. Atau gdm after bersalin ke kan? Help me ibu2. Thankssss

2 Các câu trả lời

GDM only happen during pregnancy dear. Lepas bersalin tak panggil GDM dah. Kalau gula tinggi lepas bersalin tu, awak dah dikira kena kencing manis. Wlaupun awak dah free from GDM, awak still kena jaga makan sampai la awak beranak. Babay akan ada potential untuk besar/ stillbirth/ meninggal dalam perut/ lahir diabetic selagi awak tak beranak. Ala 40weeks tu bukan lama pun, pejam celik dah beranak. Berkorban lah sebagai seorang ibu. Jangan layankan sangat unhealthy punya cravings tu. Rasa nak makan manis, minum air buah tanpa gula. Makan buah. Settle.

my experience last pregnancy, 2x air gula passed. bby growth ok cuma once berat ibu naik banyak sgt..smpai kena pantau berat dan urine. my baby lahir almost 3.4kg at 41w. and for info if u not detect gdm during pregnancy, u takkan ada gdm test after bsalin. cuma nya utk next pregnancy kena jaga lh..as for now i pregnant adiknya, 1st air gula pass. last week ady drink 2nd time, harap2 kk tak call sbb this time mmg kaw2 air manis saja. air masak xblh masuk auto mual.