Entah lahhh

Ibu, saya geram sangat dengan mulut2 orang yang kata " eleyh, semua orang ada baby". Kononnya nak kata semua orang ada anak tapi boleh je bawak anak jalan jauh, attend kenduri, bawak pergi taman. Anak saya baru masuk 4 bulan. Harini ada kenduri kahwin belah suami di KL. Saya pulak duduk n9. Anak saya duduk dalam car seat nangis, tak duduk dalam car seat pun bila masuk kereta lama sikit dia nangis jugak. Tu yang buat saya berpike banyak kali nak join kenduri ke KL tu. Bila tak datang kenduri sedara mara mula lah compared kita dengan mak2 lain. Dok kata eleyh semua anak baby jugak. Boleh je bawak baby jalan jauh. Lagi satu anak saya ni baru je 4 bulan, dia perlukan tidur siang . Kalau attend majlis apa2 tiba2 nangis nak tidur kat mana pulak nak letak baby untuk tidur dekat majlis tu. Kenduri kahwin mestilah bising. Saya kesian pike anak saya akan nangis2 jalan jauh dan nak tidur je. Anak saya tidur buai. Nak tidurkan dia kat rumah pun dah bersilat2. Macam mana pulak nak tidurkan dia kat tengah2 majlis tu. Bila anak meragam ibu2 yang super penat...Saya geram betul dengan mulut2 macam tu. Haihhh Saya tak benci sedara suami saya. Tapi bila dapat tahu dorang kata gitu saya jadi meluat pulak dengan ayat tu

8 Các câu trả lời

Kadang kita perlu ingore je org macam tu, haha, kdg nak puaskan hati semua org ni ntah la, kalau saya jenis pekak kan telinga. Kira biar la org mngata, yang nak hadap nya kita. Macam saya balik kg suami, kg suami sejak akhir2 bnyak knduri. hahah, mmg kami balik sbb dekat, tak smpai 2 jam pun, bila di kg, kami nk g knduri, kdg anak tidur, nsib la pak mentua sy ni, jenis dia kalau g knduri tak suka prgi dgn anak2 sbb kami suka melepak, asl kami nak kluar prgi knduri mknanya dia dah blik rmh nk rehat dah. Hehe. kalau ank tidur dia mmg offer diri sndiri utk jga ank kami, ank sya alhamdullilah jnis x mragam, kalau mrgam nk tidur atau nak susu ja, haha, ank sy pulal fully fm. Mmg kalau g knduri tnggal dgn pak mentua sy, kalau org kg tanya mana ank, tokwan jaga, haha, biasa la org kg kan, tanya bnyak. hahaha, kdg bila tnya ank kta nk towan jga, lgi la kdg bt muka pelik dpn kita, haha kdg sy jnis mlawak, kalau nk tngk ank jom la ke rmh pk mentua sy, hahah, pk mntua sya ketua kg lak, lagi dorg kenal kah, mesti mngata kat sy tinggal ank kat rmh🤣. Dah sis jgn stress2 agak dorg kata sis ke, srh la dorg tidurkan ank sis, hehe. Sy skrg sejak ad anak ni, lg pun ank first, mula tu mcm stress org ckp itu ini, tapi lama2 dri kita sakit otak nk pikir org ckp ap baik kita bt x tau ja kalau dorg mngata kita. hehe. Saya pun tak suka org duk kata 'eh ni tak boleh la, eh ni tak boleh makan la, jgn bt anak mcm tu la, ap bla'. Mak saya sikit pun tak prnh complain apa2, cuma kdg x btul tgur scara elok, Alhamdullilah okey ja, sya skrg bnyak dngar cakap/ nasihat mak, n suami je. yang lain sorry laaa.

berjalan jauh memang anak akan meragam kalau overtired. Sebab memang kena jaga waktu tidur dia. Setiap anak berbeza nak handle. Macam saya bagi kenyang dulu sebelum naik kereta. Bila dah naik kereta masa ada traffic light memang dia akan nangis sekejap. Kene spare mainan untuk distract dia sekejap nanti jalan dah lancar dekat highway dia akan tertidur sendiri. (Anak saya memang tak pernah tidur dalam buai) Sampai kenduri tu biar awake time dia dalam 1.5hrs.. saya haritu bawa stroller.. anak tidur dalam stroller sebab even bising bila dia mengantuk dia akan lena juga. Yang penting perut kenyang. But still anak orang lain lain.. baby lain lain perangai. You do you. Jangan fikir apa kata orang ok 😄 sebab nanti anak meragam kita jugak nak kena handle huhuhu Gitulah bila jadi mak mak ni.. nak kene dengar mulut orang kan

anak saya 3bulan 9hari.. dia jenis kuat menyusu.. selalu nak bawak keluar saya susukan dulu then masuk kereta pon saya susukan jugak. bila dah sampai tempat yang nak pergi dia bangun and tengok kiri kanan je tak nangis tapi kalau lebih 1jam memang anak saya meragam nak susu lagi. saya selalu kena standby kain untuk cover time menyusu so takde la dia meragam. tapi still anak orang lain2 tak semua sama. saya pernah tengok ada satu video ni kalau anak meragam jangan tanya kenapa anaknya tapi tanya maknya okay ke tak sebab bonding antara ibu dan anak ni sangat kuat. nak anaknya happy maknya kena happy dulu.

anak sis sbjik mcm ank saya time bby dlu. msuk kete nanges..kua nanges..pesen tido buai. betoi2 da ok bila dy start 6 bulan..sblm 6 bulan tu mmg saya terperap je kat umah..paling x balek umah parents je la ari2 mggu tu. perjalanan nak balek umah parents pon buat saya peluh mikir ank yg meraung..da kita yg kne hndle. jd mmg saya xamik port pon org kata saya smbong ke pe ke xmo tnjuk ank ke org ke. tp yg sbenar2 bukn cmtu pon. cuma nt time ank tu buat perangai diri ni y penat nk hndle. jd baik dok umah je la. paling x ank da tdo saya pon join tdo skli

Anak sy dlm perut lg ni. Tp da ckp awal2 kt suami jgn harap tahun depan sy nk ikut family dia beraya 🤣 Sbb masa tu umur dia baru brp bulan. Dulik la org nk ckp apa pun, sy kisah pula 🤣 Awak sabar jela. Klu memg taknak bawa, abaikan jela dorg nk ckp apa. Suami saje usik sy klu mcmtu dia pun taknak ikut family sy beraya. Sy ckp tak kisah pun, selama ni memg byk kt rumah time raya. Apa lg bila dah anak kecik nt meragam kt rumah org lama pulak tu jalan jauh, tak kuasa. Suami terus diam. 🤭

Alamak, ank sy pulk dlm carseat tdur, tp bila wktu tdurnya masih kne bersilat bila brjln sbb leka tgk org. Sy ltk dkt dada tepuk2 bontot. Yg jd lg susah, ank sy tdur aircond n kipas, dkt rmh mil (melaka) kipas n bahang terasa. Berpeluh-peluh2 sy nk tdurkn. Pkai singlet pun dh bsah. 😄😄😄 jd kne ltak dkt dada utk tdurkn sbb ltak bwah, blkg bdan dia cpt pnas. Sy pulk dduk dkt Selangor. Ank sy dlm carseat kple je nk tegak, mcm meronta nk kluar. Tp sy distract dgn mainan yg dia suka.

saya pun tak berani bawak anak pergi jalan jauh or attend kenduri ke apa. sbb anak saya kena tidur siang kalau tak cukup tidur nnti dia malam dia mengamok overtired. kalau pergi mall pun kejap ja before pukul 6 dah pastikan dah ada dekat rumah. ragam setiap anak lain lain. tak sama. abaikan ja kata orang. anak saya pun baru masuk 4 bulan. tunggu dah besar sikit baru ajak jalan jalan jauh sikit 😽

kalau ibu2 ada tips nak bawak baby jalan jauh sharelah pada saya..saya tak berani bawak anak jalan jauh sebab takut dia meragam n tak tahu nak tidurkan dia macam mana bila takda buai. bila anak meragam saya kelam kabut tak tahu nak buat apa.