Cara Pemakanan Ubat

Hye . saya nk tnya . sekarang sye perlu makan ubat ni masa hamil dengan lagi 3 biji jenis ubat (vitamin dan acid folic). then dr start suruh makan ubt calcium . sye pening cara pemakanan ubat ni . dr suruh lain ahli farmasi suruh lain nurse suruh lain . mana yg sbnrnye cre mkn yg btul ? 😩#firstbaby #pleasehelp

Cara Pemakanan Ubat
2 Các câu trả lời

ikt ckp farmasi sb mereka yg bg ubt tu & lbh taw apa pantang larang ubt tu. ubt tmbh drh tu xbole amk sekali dgn kalsium/sumber tenusu taw. . kalo mcm sy 3/4 sekawan ni sy amik skaligua masa bgn subuh, jd siang nk sng bole nak sarapan terus xpyh nak jarak masa lg. kalsium plak ambl mlm sblm tdr spy bole bantu deep sleep insyaallah

zinc terbaik makan time perut kosong + vitc sebab vitc akan bantu penyerapan zinc yg max dalam badan. jgn pair sekali dgn calcium, sebab nanti badan tend to absorb calcium lebih dari zinc. calcium & folic acid boleh ambik lepas makan.