Duphaston Ubat Kuat Rahim

Hye. Nak tanya, ada sesiapa yang tengah on ubat kuat rahim saat ni? Ada side effects apa-apa tak? Saya on ubat tu sejak 3 hari yang lepas. Rasa pening tu tak da sangat. Tapi start mual dan muntah-muntah. Boleh tahu tak, sampai bila saya kena on ubat ni? Sebab doktor bekalkan 1 kotak tu. Sehari makan 2 kali. #dupaston

6 Các câu trả lời

saya masa 6 weeks ada spotting coklat, g swasta dr bg duphaston sbb ada sejarah gugur.. bila makan pun sama, mual dan muntah makin teruk.. so dalam 2 minggu lebih camtu makan, saya stop sbb tengok dah x de bleeding.. mual tetap ada tp muntah tu terkawal dah sikit.. sblum ni mkn apa je muntah klu x kena dgn tekak.. skrng ni klu muntah pun kadang2 je kuar semua yg makan tu.. kdg kuar buih je x kuar makanan.. masa mkn ubat tu muntah mmg x leh tahan segala benda kuar balik.. sis jgn lasak2 sgt if pernah spotting.. dr kata boleh makan sehingga 16 week kandungan.. tp masa tu dos sy sebiji sehari je.. tp sy stop masa 8 week sbb x tahan mabuk teruk bila on ubat

2y trước

Terima kasih untuk perkongsian sis. Saya sejak makan ubat tu saya start mual n muntah-muntah. Risau jugak sebab sebelum ni tak da apa-apa pun. Selera makan pun hilang sekarang ni. Kadang makan sikit pun dah rasa tak nak. Kadand perut bunyi-bunyi tapi tak selera. Doakan saya kuat ya.

Saya pun masih on ubat ni, masa awal2 4w scan kat kantung ada darah tp saya tk bleeding. Jd ada risiko. Doc bg ubat tu. After 2w dtg scan. Baby dah besar. No bleeding. Doc kasi lg ubat ni. Skrg dah 9w saya masih on lg ubat ni. Sehari sebiji je. Sebelum tidur saya makan. Tp still kena hati2, jgn byk gerak, jgn buat keje berat2. Mudah2han tiada apa2 sepanjang pregnant ni. Side effect loya2 n muntah2 tu good sign. Smpi skrg pun sy still ada side effect tu 🥰 insyaAllah.. moga yg baik2 je utk sis. 🫶🏻

saya pun on ubat kuatkan rahim untuk 2minggu, 1st sebab bulan 7 baru ni sy dah alami keguguran masa kandungan 6 minggu. Sekarang ni sy preggy semula dah 9 minggu. mulanya pergi hospital sebab alahan yang teruk sangat n ada spotting coklat². Doc scan rupanya baby sy twin.. so doc bagitahu alahan akan jadi 2x ganda. n sy perlu teruskan makan ubat kuat rahim.

Saya makan ubat duphaston juga n Dr ckp if ada rasa mual/muntah tu petanda yg baik. Dr suruh saya mkn sampai 12w sbb before this pernah gugur. If dah 12w takde spotting or bleeding, saya dah boleh stop makan duphaston.

2y trước

In Shaa Allah. Terima kasih ya awak.

makanla..mgkin tu yg terbaik buat kndungan,sy mkn smpai 12 week,sbb Ade bleeding sblm tu n pnh gugur,doc suggest ubt tu so ngam 12 week xde da bleeding alhmdulillah

2y trước

ckit² tpi seriap Hari Ade,tpi sy jmpe doctor dlu n die scan tgk baby da dlm kntung Bru die berani bgi ubat tu

Sy pun dr bagi ubat kuat rahim jgk sbb scan dr npk janin dh ke bwh sgt. Sy xd bleeding.hrini dh 8weeks

2y trước

Aamiin.. smoga sis pn sma ya❤️ bykkn rehat jgn lasak2 sgt awl2 preg ni 🤭