Anak belum pandai bercakap

Hy mommy, anak sy 1y 4m boy, anak sy faham arahan contoh "jom mandi buka baju" dia akan pegang baju minta bukakan & pergi bilik air, "ambil susu" dia akan ambil botol susu,n sambil cakap "bik bik bik", panggil Baba,mama, ak (nak) , geleng kepala lain2 nya membebel.. Normal ke mcm ini? sebab ada sy tengok baya dia dah pandai bercakap yang jelas n bermakna #pleasehelp #firstbaby #speechdelay

2 Các câu trả lời

ok la tu dah bercakap. speech delay ni langsung tak keluar bunyi ya. kena faham tu. jgn suka2 ckp anak kita speech delay melainkan pakar dah sahkan. buat masa ni bykkan berbual/bercakap dgn dia. guna ayat ringkas & perkataan yg betul. jgn sebut pelat2. paling penting jgn samakan anak kita dgn anak org. kalau nak dia cepat bercakap, boleh spend duit sikit hantar ke playschool. bila bergaul dgn budak yg sebaya/lebih besar, lg cepat dia akan bercakap.

2y trước

Baikk puan terimakasih cadangan nya 😍saya usaha lagii

Normal. Jangan samakan dia dengan yang lain. Sekarang ni sis cuma kerapkan bercakap dengan dia. Ajar ayat yang ringkas. Jangan ajar ayat kompleks.

2y trước

Thankyou puan, baik saya akan kerap bercakap lepas ni 😍