TTC 2 tahun

Hii semua..tak ada nak tanya apa just nak luahkan sedikit je..saya dah TTC for 2 years and kami suami isteri usaha untuk dapatkan anak by this year..just wanna share malam tadi saya mimpi saya melahirkan anak & saya dukung dia..saya happy sangat & i thougt it was real padahal cuma mimpi je..bila lepas bangun tidur saya termenung mcm tu ke rasa bila jadi seorang ibu..and baru2 ni kawan my MIL datang beraya di rumah..and dia tanya sambil pegang perut saya bila nak ada anak ? Saya agak sedih sebenarnya bila dia tanya soalan mcm tu depan family mertua & biras saya yang dah ada anak..saya tak tersinggung pun dgn soalan dia, cuma sedih saya sendiri pun tunggu untuk ada zuriat sendiri Doakan saya ye semua 🥺

18 Các câu trả lời

saya pun sama. sejak saya married smpai lah 3 tahun TTC ni, setahun 2 x saya dpt nephew baru 😐. bukan tak senang tapi saya tk hbis fikir knp sy yg jaga pemakan ni tk lekat2. dorg ad cyst ad PCOS ad endometriosis, hari ni kate nk tmbh anak. 2 mnggu dah double line. yg saye ni berusaha jaga2 ttp tk dpt rase 1 kalipun. Saya hri ni tb2 jdi mcm sad dan tak tau juga nk buat ap. Ttc 3 tahun Smua upaya dan mkn2 yg org ckp bgus tuk fertility saya dh cube. Funny nya saya dan husband dah check fertility, USG, TVS, HSG, PAPSMER, SPERM TEST, both of us normal dan cantik tk d PCOS, period regular, BMI 2 2 normal. TTC dari umur 28 tahun. Smpai lah tahun 2023 doctor tk tau lagi nk explain cmne, so plan buat Transuterine insemination 1 on clomid cucuk hucOg. Then period dtg on time cantik. Smpai husband dah boring nk bersama sbb tk lekat2. Setiap bulan dia kena mnium speman dan surbex hari2. Sya pun dh minum macam2 vitamin. (Susu efferty, Himalayan, pregnant care conception max, etc) Bulan ni cube TUI ke 2. Sya Minum susu efferty, Himalayan, pregnant care, Madu + lemon, telur omega rebus 2 pagi2, kacang almond, rebusan cinnamon dan halia, anggur, yogurt, kurma ajwa, sayur2 hijau, black seed, air putih 2 liter/ hari (tk minum air dingin) . Yoga, jogging, bersnam, tak mkn manis2. Tpi funny nya lagi hri ni tvs scan tengok telur just 1 mm je tambah, day 13 telur sz 13. Biasa day 14 telur dah matang (22-24mm) ni day 13 sz telur 13mm 🤣🤣 doctor pun trkejut pdhal sya dah on clomid juga. Last2 sy pikir sbb saya amalkan hidup dan pemakan sehat sbb tu telur tu tak matang lagi. Next month sya nk back to hidup Normal enjoy dgn pemakan2 yg sya suka je. Sbb telur jdi lagi masak on-time 🤣🤣🤣

i pernah lalui so i faham. ttc 3y. pernah rasa pregnant tp xde rezeki blighted ovum dan bby kembar stop growing at 16w. dua2 gugur natural mmg terkenang smpi termimpi2. but bila redha, baiki hubungan dgn Allah, suami..things coming unexpectedly. i pregnant semula slps 18 bulan after second miscarriage. i letak semua kepercayaan pd Allah..alhamdulillah despite kena covid during 2nd trimester..Allah bg peluang utk jd seorang ibu. xsmpai 2y ank sulung, Allah beri rezeki lg sekali..walaupun pkai perancang. now adik dh 3mth lahir. Allah tahu bila masa yg tepat utk kita..just enjoy dating time with your husband. buat checkup, then follow the advice dktr. sy doakan yg baik2 utk awk dan suami.

mimpi tu blh jd sbb terlalu fikir sgt, & blh jd jgk petanda.. mcm kwn mak sy, dia cerita, hari tu baby dia demam, masa dia tidur dia mimpi dia gi balik rumah dr kg dgn teksi sorang, suami dia ada kt rumah dh masa tu dh start keje. bila suami tanya baby mana knp balik sorang, dia jwb baby takde. pastu ada org kejut dia dr tidur tu, bangun2 dpt berita dr husband baby meninggal dlm pangkuan abang dia.. td mimpi tenang jwb balik sorang sbb baby dh tkde, ni reality baby betul2 dh tkde. just sharing, puan sabar aje, pedulikan kata2 mereka.. ingat rezeki kita ni mcm2 bentuk, journey ttc tu pun rezeki jgk, peluang utk bergantung harap pd Allah maha pemberi rezeki tu

I feel u sis , saya pun ttc 2y with cyst but alhamdulilah allah beri rezeki pada tahun ni .. lepas saya tahu saya ada cyst dan dr pun sahkan tapi tak pasti cyst apa.. start sini saya cut all fast food , air manis but sometime i minum buat basah tekak juga .. dan saya banyak refer and review dengan O&g .. dann saya pun cakap dengan Allah saya dah redhaa kalau saya bukan ada rezeki utk dpt anak .. but lepas beberapa bulan Allah hadirkan seorang permata utk dilahirkan 10/2024 ni 🥹.. saya doakan awak juga akan dikurniakan anak pada tahun ini aminn

2t trước

Mcm mana awak tau ada cyst ye ? Apa simptom dia ?

saudara mil dan fil saya pun macam tu .. tapi diaorang faham .. tak tnya bila nak ada anak.. diaorang just cakap.. takpe umur masih muda.. doa banyak banyak nanti ada lh rezeki tu.. saya tak pernah terasa hati dengan diaorang sebab baik sangat.. keluarga sendiri pun x macam tu.. saya kahwin dh 7 tahun lebih.. ttc hampir 3 tahun.. syukur tahun lepas garis dua bulan 12.. sekarang dh 6 bulan lebih.. tips . jaga berat badan jaga kesihatan (suami isteri) jangan amik hati sangat dengan orang..

Macam sy juga sis, bila org tanya sy ckp doa kan la moga kami ade baby, hormon plak kadang period lambat je terus buat upt., tapi keputusan -ve.,suami ckp mungkin Allah nak bg rezeki lain, start dari tu x berharap cuma tak putus berdoa masa bulan puasa, rezeki Allah nak bg, masa raya tak sedap badan pergi check up doc ckp tahniah double line., bersyukur sgt, sy doa kan sis dan suami semoga dapat anak bila tiba waktu nye,.sabar ye

I pernah mcm u sis , i mimpi berslin i trbngun dn i aminkan ape yg i mimpi tu jdi knyataan . lps bpe buln i prgnnt ..i TTC 6 years . Jgn risau sis slgi kita ada rahim selgi tu kita bleh melahirkn prcaya pde rezeki Allah ..abaikan ape yg org nk ckp klau org tu mndoakn untuk kite , kita aminkn je doanya mnthu dia ikhlas ke kn? Semoga rezeki u sis lpsni amin2 yarabbalamin.

I feel you. Ttc with only 1 fallopian tube. Mcm dah takda harapan. At some point saya berhenti makan benda2 yg boleh bantu kita pregnant mcm jus2 tu, makan je apa nk makan tak cut apa2. Opk semua pun bye2. Tp saya ikhtiar lain, buat solat tahajud malam2. Alhamdulillah tak sangka kejap je Allah bagi. In Sha Allah awak next ya ❤️

Sy pun 4tahun kawin baru ada rezeki.... Xpe sabar je in sha allah ada rezeki tu nnt.... Sy cuba mcm2 urut la makanan la... Suami pun sama kene cuba jgk... Yg penting makan makanan yg sihat jaga berat badan...