Baby tak berak

Harini baby dah 8 hari baru keluar dari ward sbb jaundice. Dah 4 hari dia tk berak kenap ye 😅 sejak kluar dri ward kencing kentut semua ok#firstbaby #firstmom

5 Các câu trả lời

Sis boleh buat urutan ILoveYou , kemudian gerakan kaki , lutut kena perut & cycling . Urut tapak kaki boleh tengok Tiktok atau YouTube gunakan dgn minyak telon pun boleh . InsyaaAllah baby akan berak . Kerap check baby berak atau tak , kalau berak sis jangan biarkan . Buka pampers pegang angkat kaki baby tinggi atau buka luas , bagi tahi keluar sepenuhnya .Banyakkan bercakap dgn baby walaupun dia tengah berak . Andai sis guna minyak telon , pastikan sesuai kdg tu faktor baby takmau berak , asyik kentut jaa . Angin dlm badan tak keluar habis .

Anak saya pun pernah 4 hari tak berak. Tapi kalau kentut ada dan kencing okay. Kadang okay. Tapi cuba mommy urut perut anak. Cuba mommy makan sunsweet ke jika mommy menyusukan anak. Kalau tak jalan juga. Nurse pernah ajar letak jari atau putik kapas kat lubang dubur baby. Usik dubur bayi supaya berak.

Anak sy pon hari tu 3 hari x berak, tp kentut kencing smua okey… doc check usus anak kosong, doc kata xada najis sbb tu x berak Bila baby kentut dgn kencing lawas so x da problem utk baby.. don’t worry mummy

sis rjin rjin buat urutan i love you(boleh rujuk YouTube)di perut baby kmudian buat gerakan kayuhan seolah baby mngayuh basikal dlm keadaan baring utk mmbntu lancarkn proses pencernaan

Sama sis. Anak saya pun tak berak lepas discharge dari hospital. Dah urut tapi tak berak jugak. Kencing je banyak

2y trước

Smelh kita . Kencing bnyk