ank saya sering berkhayal atau berhalusinasi.dia berpura pura basuh tangan,main masak.sye jadi risau

Halusinasi atau berkhayal

7 Các câu trả lời

Normal sis.. Ank sy y sulung pon mcm tu jugak dulu.. Tapi jangan biarkan dia main sorang2 kita main sama dengan dia.. Main olok2 ney bagus.. Jadi imaginasi dia tinggi.. Membantu perkembangan sell2 otak dia.. Y penting jngn bagi dia main sorang2 atau cakap sorang2.. Kalau kita biarkan dia main sorang2 atau ckp sorang2 takut ade benda lain y teman dia bermain nnty..

Ank first sy pun mcm tu, 2 tahun 10 bulan, klu sorang2 kt bilik dia becakap bhsa alien dia, ckp sorang2 je, pstu kdg2 dia tiru katun2 kt you tube tpi x psg tv pn atau bagi fon, dia hafal gaya2 katun pstu dia buat balik 😂 x tau la dia bosan kott, sbp sy bz layan bby kecik ni baru 2 bulan.. abah dia pula sllu outstation..

Pada saya benda tu normal. Sebab memang salah 1 perkembangan kanak2. Anak saya sampai sekarang dah 5 tahun pun kadang2 saya perasan dia main sorang2 konon2 cakap dengan orang nak ambil order makanan ke, jadi cikgu ke.

Boleh main sama2 dgn dia sis supaya tak keseorangan. Biasalah budak tengah nak membesar sedang explore kemahiran diri.

mcm sy dulu2.suka ckp sorg2 😅..skrg dh ada anak mmg kena alert la ya bnda2 ni hehee

Umur berapa?

1y trước

Oh faham. Dalam child development itu dipanggil fasa 'pretend play'. Maksudnya perkembangan kognitif anak awak baik. Dalam TAP ni pun ada penerangan dalam milestone chart baby. Apa2 boleh rujuk doktor dengan lebih lanjut masa checkup anak nanti ya.

usia baby?

1y trước

22hb8 ni nak masuk 2tahun