SAKIT GIGI WAKTU HAMIL

Haii mommy's,ada tak pernah alami sakit gigi sewaktu awal kehamilan,sy dah 13 minggu,sejak kandungan usia 9 minggu sy dah alami sakit gigi stp malam,susah nak tidur,akan terjaga pukul 2,3 pagi kerna sakit gigi,kdg sblm tidur dia dah sakit.. baru2 ni sy ada buat check up kt klinik gigi,nak cabut,tp dokter suggest kn bila kandungan dah usia 4 - 5 bulan,sbb risau effect bisu kt bayi sy.. seriously sy mmg tk tahan dg sakit gigi sy ni, smpi buat sy migraine

2 Các câu trả lời

Alhamdulillah,saya tak pernah kena sakit gigi bila mengandung. sungguh,risau bila fikirkan. mmy minum susu tau. sbb bby serap kalsium mmy. sbb belum boleh cabut,sis bancuh air garam dgn air suam. astu kumur². memang agak pedih. tapi buat je,lama² nanti sakit tu hilang. suami saya selalu buat macam tu bila sakit gigi. yelah,nak cabut kena tunggu tarikh appoitment. tak boleh buat kerja kalau gigi sakit,dia kumur dgn air garam. pi kerja pun bawak air garam dalam termos. bila mula rasa sakit je dia kumur..huhuhu

atau pun letak ais dlm kain ke tuam kt pipi bahagian yg sakit tu..kumur² air garam dgn air suam bnyk kali.