Ibu gdm puasa

Hai , sy bru Di sahkan Ada kencing manis sms mengandung .. skag 29w sblum tau Ada gdm sy xpantang makan manis Dan berpuasa penuh .. tiada masalah .. ttp slps disahkan gdm sy Mula pantang makan manis .. tpi bila puasa Tu kadang2 sy mcm nak pitam, kaki kerap2 krem tiba2 .. badan Rasa lemahhh sangat .. boleh ke sy tetap berpuasa? Kenape ye mcm Tu? Ada effect tak kat bby kalau sy teruskan berpuasa? Tq yg respon❤️

9 Các câu trả lời

sy pun sama lepas minum air gula ke 2,29weeks sangkut pulak. dapat puasa seminggu je minggu pertama. lepas tu x puasa lagi sbb risau gula naik tetiba masa berbuka walaupun sy kurang makan manis. bila x puasa ni alhamdulillah gula normal balik,sebb sy pernah baca pasal kalau dh gdm,bila kita puasa kemungkinan gula tu naik masa perut kosong tu tinggi. atau mungkin depend atas org kot. harap sis buka puasa kalau dah pitam dan lemah tu bahaya jugak utk baby.

1y trước

ooo, faham .. tulaa sbb anak pertama n kedua xpernah sangkut .. dedua bersalin sebelum puasa .. yg ni ja mengandung time puasa😅 tersangkut pla gdm .. fahamm2 ,tq sis ..

Sy 29w gak..br dpt pose 4hr..huhu..pose strusny dh sahur mkn byk tmbh kurma susu pon jap je lapo perut..tahan2 gak tp xle la pkl 3 dh rs lapo sgt..sy mkn je la..lgpn nt gnti je la pose tu..santai2 je jgn pksa..nurse kn dh ada pesan..rasa xok jgn pose..bby krg grk pon jgn..lg la nk pitam..sdgkn asik nk tdo pnt pon xbg pose..pose kan leh ganti🤭

1y trước

hihihi, okayy sis .. ☺️

Kena berbuka pastikan cek glucometer sis terus jika rasa nak pitam. Jika bawah 4 hypo, sila rawat hypo sis dulu. Minum. Manis or makan coklat. Cek semula selepas 15minit naik x atas 4? Kalau naik teruskan makan nasi max 3 senduk rata nasi utk 1 sesi dan ada protien. Kalau sis hypo, baby 2 pun sama.

1y trước

ooo okayyy2,baikkk faham .. tq ☺️

sama sis skrg 29w dan bru d sahkan kncing manis...setakat ni masi boleh bpuasa lg..kalau rasa mau pitam tu sebaiknya xteruskan puasa tkt gula rendah..apapn semua terpulng dgn kemampuan masing2 sis..all the best smoga dipermudahkan berpuasa thn ni..😊😊

1y trước

Aaaaaminnnn,terima kasih sis .. sebelum ni okayy alhamdulillah mampu puasa .. tpi lepas kawal pemakanan dia mcm xokay pula😅 semoga dipermudahkan juga sis ..

Beli alat bsp tu sis. Kalau dah gigil gula rendah tu. Boleh pantau kalau ada alat tu. Sy gdm jugak. So far masih boleh puasa. Kalau lapar sangat3 and gula rendah je sy berbuka

Saya pun sama, after dpt tahu ada gdm. Jadi taktau nak makan apa je so that tak ganggu gula dalam darah pastu badan rasa lemahhhh sgt2 . Last3 saya berbuka je sbb risau baby

1y trước

tulaaa ,huhuhu semoga dipermudahkan untuk Kita ..

Pitam/berpeluh2/berdebar2/rasa lapar yg melampau itu tanda2 hypoglycaemia, lebih baik pn cek bsp, kalau kurang dr 4. Mmg kena buka puasa, sbb baby pun hypo juga.

1y trước

ooo , okayyy2 fahammmm .. terima kasihh sis

Mcm tanda2 hypo rasa nk pitam. Kne berbuka. Bahaya utk diri awk

1y trước

okayyy, sy masuk ni lepas sangkut gdm harini Hari ke 5 laa xpuasa😅 sbb hujung2 trus Rasa mcm nak pitam .. terus cepat2 berbuka .. patut laa bby aktif gerak, dia lapar rupanya ..huhuhu

Jawapan pada soalan