Ada tanda autisme tp bkn autisme

Hai semua..sy nak berkongsi&bertanya..anak saya umur 19 bulan sebelum ni dah boleh bercakap hampir 10 patah perkataan..tp sekarang dh tggal 2-3 patah perkataan sahaja..tp masih babbling kdg2 bunyi perkataan..dia jugak suka jln tiptoe..bukan setiap masa tp kerap..selain tu dia suka lambai sambil sebut bye..suka keluar main kat luar..dia juga cpt rimas mcm x suka pakai baju lengan panjang,xsuka ikat rambut,x suka pakai kasut tp suka main dgn org,suka memerhatikan org,suka potpet2 dgn sebaya dia..sebelum ni carta mchart dia dia mmg dh lulus..adakah inj normal atau kemungkinan tanda autism? #firstbaby #mamarisau

2 Các câu trả lời

Antara tanda autism x suka bcampor dgn org lain,suka buat benda yg sama berulang2,very on time,x suka sesuatu yg baru,sedikit hyper & byk lg.sy tau sbb sy bekeje d kelilingi dgn pelajar autism..hrp blh mmbantu sis kenalpasti..ade x ciri tu kat ank

3y trước

Setakat ni dia ok brcmpur dgn org..klau jmpa org bru pon awl2 takut skit tp skjap tu nnti dh ok..setakat ni ciri lain xde..insyaAllah ok rsanya..tp mngkin dia ad masalah dgn sensori sbb dia lngsung x suka pakai kasut,x suka bju lengan pnjg n x suka bnda lekit2..hrtu time checkup dh bgthu nurse tp nurse gelak je ckp biasa laa tu budak😅

klau sis nk kepstian kna jmpa doktor...