Baby Prem

Hai semua.. Sepatutnye hari ni sy prgnant 36weeks 5 days (dh msuk 9 bulan).. Tp baby dh xthn nk duduk dlm prut, kluar 32 weeks (8 bulan).. Alhmdulillah baby xde mslh dan sy pun xde mslh.. Mmg baby nk kluar awal dan bukaan 10cm tanpa induce.. Mse baby lahir berat 1.54 kg, kne thn dlm incubator 2 mggu.. Alhmdulillah minggu ke 35 baby blh kluar sbb xde mslh kshtn, blh bernfs sndiri, blh breastfeeding.. Tp baby kne follow up berat smpai 2.5kg di kk.. Skrg berat bby dh 2.1kg.. Ade spe2 berpengalaman lahirkn baby prem? Blh sme2 share penjagaan baby prem

1 Trả lời

Saya lahirkan baby prem. 35w. Baby lahir 1.69 kg. 2 mnggu baby dalam NICU. Bila baby discharge, doc bagi 3 jenis ubat cecair. Folic acid, iron & appeton multivitamin. Alhamdulillah berat baby setakat bulan lepas 4.5 kg. Berat sentiasa meningkat. Saya rasa, gabungan kerapkan breastfeed anak & tak miss makan ubat adalah penyebab berat badan anak bertambah.