Perjalanan jauh naik bas ketika awal pregnant

Hai semua. Saya baru tahu saya pregnant 2 hari yg lepas, buat test clearblue dah around 4-5 weeks. Tp saya dah buat plan awal 2 bulan nak teman mak pergi rombongan geng masjid ke kedah naik bas. Perjalanan dalam 5–6 jam. Takpe ke kalau kalau proceed plan tu memandangkan saya baru pregnant? Bahaya tak utk kandungan masa travel jauh ni? Maaf ye nak tanya, jgn kecam :’)

2 Các câu trả lời

travel jauh in itself tak ada masalah. risau naik bas tu je, bas tu elok ke tak, dapatnya driver yang tak reti bertimbang rasa dengan penumpang, bawa gegar2 teruk payah jugak. tapi kalau dalam tu orang2 tua, and bas pun jenis yang selesa, kalau diorang okay, awak pun should be okay. especially kalau tak pernah ada masalah rahim tak kuat sebelum ni. penempelan baby dalam rahim tu kuat sebenarnya, jangan risau. lagi satu, harapnya time tu awak takde morning sickness lah 😅 benda ni boleh datang bebila je first trimester ni, sebab hormon sentiasa on the rise lagi kan.

hi sis. baik awak check dgn doctor juga minta advise macam mana. takut juga kalau bus driver tu dia bawa bergegar langgar lubang sana sini atas jalan, agak bahaya utk kandungan. lagi satu kena standby takut kerap nak kencing. tak pun boleh tanya pengalaman mak awak kalau travel jauh time pregnant macam mana, biasa orang tua2 ni lagi tau hehe ☺️

7mo trước

I see. Tanya mak saya pun dia bukan jenis travel jauh2 dulu 😂😂