Cramp / tarik mengkarung

Hai semua, ada tak yg menghadapi situasi mcm sy.. dah masuk 32 minggu tak boleh lgsg silap sikit pergerakan.. kadang2 tgh tidur atau baru bangun tidur sy nak stretch badan menggeliat sikit tp betis sy selalu kena cramp.. sampai rupa lesung pipit dah betis sy kalau kena cramp.. sakitnya Tuhan je tahu.. lepas tu skrg punggung sy sebelah mcm dpt effect cramp dekat betis tu.. jalan kena tegak sbb punggung sakit (serupa mcm org baru lps jatuh tergelincir).. mcm mana nak urut ye.. dah seminggu jgk mcm ni..

5 Các câu trả lời

Samaa dgn sy. Klu kena cramp kaki gitu slalunya sy akn bgnkn suami mntk tlg dia tolak ibu jari kaki. Luruskan & lembutkan kaki pastu suami tolak ibu jari kaki ke arah kita. Masa luruskan kaki tu jgn lawan. Kena lembutkn baru dia akn hilang slow2 cramp tu.

Saya ada amalkan 1 stretching kalau kena cramp gitu lepas menggeliat. Stretching yg sama saya biasa buat untuk amalan harian masalah neurologi. Sangat berkesan, terus boleh bangun.

Sama sis sy pagi2 selalu kne trik mgkarung..pantang mengeliat..bila bgun tdo mmg tkut nk mgeliat,😅 sekali pakej kne dua belah kaki

cramp sebab tak cukup either calcium or magnesium, or maybe both. boleh start ambil supplement calcium & magnesium

Sy minum susu 2 gelas, dah tak cramp. Mungkin kena mula minum susu