nak tanya dan meluah 🙏🏼 hanya kita ya 🥺

hai, sekarang i preggy 7 months tapi the whole family tak tahu and i tak share dengan orang. (if you know you know) jangan kecam ya . saya taknak gugurkan mula mula dulu. rasa sayang but perut i tak nampak sangat since i pun memang berisi so maybe orang tak syak apa apa. the father of this baby sentiasa ada dengan i. so apa apa i checkup dengan dia je. tapi now, i taknak org tahu so is there any possibilities i dapat lahirkan this baby without pengetahuan mereka? i tahu dah buat salah tapi i taknak mereka tahu. should i stay anywhere buat masa sekarang sampai due? tapi nak bagi alasan apa i dh buntu sangat sangat.

25 Các câu trả lời

erm bg i klw i kat tempat u, ada 2 option first sama ada u jujur , x kesahla apa nak jadi skali pun janji kita dah kluar dri ted zone tu.. second choise yes you just kne duduk asing but ,pntang semua sndri, tp jgn tmbah dosa lagi. u kne jaga dy juga ,klw org tnya anak spa terpulang sama ada jujur anak sapa @ ckp ambil anak angkat itu je..dri pada u letak dy kat rumah ank yatim kesian kat masa depan dy ,lagi2 klw dy girl okay i know you aboth are good parent..make sure you guys nikah cepat² besarkan sama2 okay..mulut org x kn boleh tutup tp kasih syg kluarga xkan pernah terputus

1mo trước

thank you sis 🥹 nak nangis saya baca. terima kasih banyak2 atas kata2 awk ❤️

ayah kpd kndungan tu bila2 masa blh angkat kaki since u r not married. only then u will regret why u didnt tell ur family in the 1st place. nk sorok sampai bila..just tell the truth and minta maaf. family ni marah2 maki pun, mereka akn berdamai dgn takdir. and motherhood journey not really indah2 belaka mcm yg ditunjuk dkt tv or whatsoever. u need helper as for first time mum, how to do this, how to do that. masa nk discharge, they will require next of kin or waris utk proses bayaran hsptl. jkm also there to check. unless u got budget to go private.

Kalau awak rasa tak bgtau ada keputusan yg baik sbb saya sendiri tk kenal tak tahu perangai family awak..hmmm awak cuba la untuk cuba berterus terang..kalau rasa takut jd apa2 pergaduhan ke..mintak polis teman..tapi si ayah baby tu la kena ckp..then pastikan awak berkahwin la dgn ayah budak tu..sbb kalu kwen skrg pon akad tk sah..kena tggu lepas beranak baru sah akad nya..jgn biar dosa kita terus berlanjut..ingat ke depan..in shaa Allah Allah akn bantu awak skiranya awak berubah utk kebaikan..

1mo trước

Ye ke..sbb selalu ternmpak ceramah ustaz..katanya tk sah..sbb ank dlm perut..kalau ank dh kluar kena akad semula..kalau benda gini kena rujuk semula pejabat agama balik..kita tk leh buat sambil lewa..kalau tk sah sepanjang perkahwinan kita jd dosa bukan ibadah🥲

First, what ur plan after delivery? jujurnya, susah nk jge baby sorg2.. u need ur family help.. ur baby father pun x kan bley bg 100% commitment masa pantang nant.. Fikir baik2 ye.. Klu btol x nak dyorg tw, yes awak kne pindah sbb kte x kan tw ble exactly nak bsalin tu.. dbuatnye awak turun tanda kt rumah? memg fmily akn tw & akan bantu.. Klu awak plan nk bsalin kt private, yes x perlu kan waris.. ape2 pun tindakan awak, pikir baik2 ye..

1mo trước

Baby tu nanti adik nak jaga sendiri atau serah kat family angkat ya? Adik Stay dengan family atau dok luar? Jika nak bg kat org, boleh lagi sembunyi. Jika nak jaga baby, baik berterus terang dengan family adik. Bila baby dah keluar nnt, rasa kasih ibu kat anak tu lain sangat. Itulah anugerah Allah. Bukan semua bertuah ada rezeki anak. Berkahwinlah dengan bf adik tu. Nak jaga baby bukan senang. Ramai ja yg luah dalam ni tekanan jaga baby dan minta nasihat. Saya dulu pun rahsiakan perkahwinan dari Family, tp bila dah dekat nak bersalin, terus terang dgn family dan mereka pun terima seadanya. Kadang2 kita terlalu fikir berlebihan tp hakikatnya mudah. Namun kita juga perlu banyakkan berdoa. Jadi adik terus terang pelan2.. Maksud adik yg sakit tu siapa ya? Adik luah dulu kat adik beradik yg paling rapat. Pelan2 bagitau mak ayah pulak. Yakinlah setiap anak ada rezeki dia. Semoga adik buat keputusan yg tepat ya.

Adik terus terang dgn family. Benda dah jadi. Apa pun kena hadap. Nak kena marah ka, halau ka, maki ka. Hadap ja. Bawak bf jumpa family sekali. Dia kena bertanggungjawab. Family lelaki pun perlu tahu pasal ni. Jangan hadap sorang2. Lepas bersalin mcm semua orang cakap, kita sangat2 perlukan support org keliling. Tak mampu sorang2. Boleh gila. Jadi doa banyak2, cari kekuatan dan bagitau family.

First Kalau awak Bersalin Hospital Kerajaan …. awak & baby xkn dapat keluar wad tanpa WARIS ….MELAINKAN awak bersalin Dekat Swasta itu sapa2 saja boleh bawak kluar awak dgn bby … dorang xkisah janji bayar … tapi sampai bila nak rahsia kan? Andaikata waktu bersalin awak meninggal apa bf awak ni nk ckp dkt family? Dgn ada anak lagi … bagithu je dorg marah kejap .. percaya lah

1. Jujur jak dengan family & terima jak kencaman dr pihak mereka nanti pandai lh dorang penat Mhu marah2 2. Perut dah besar dorang tidak akan berani gugur kn 3. KLu first dapat Baby perlu banyak Mhu di belajar supaya Baby dapat di jaga dgn baik & lagi bagus ada org tlng pantau kesihatan Mamy n Baby 4. Kuat kn hati untuk Berani kan diri berterus terang

Kalau skrg mmg blh sorok tp kalau lps bersalin nti mcmne?dh xblh nk sorok..dari yg sy baca awk mmg stay dgn family kn.kalau duduk asing mgkin blh sorok..better awk beritahu family.slowtalk baik2.apa2 terima je sbb kesalahan tu dh pn terjadi.lpstu dh blh settle bab nikah dgn lelaki tu.lps pantang blh dh nikah n jaga sama2 baby

pendapat saya... awak kena bgthu famili awak... sebab dlm islam nasab anak tu kuat belah ibunya. so awak xboleh nk rahsiakn hal ni sampai bila². sebb ni bukan hal kecil. mungkin boleh cerita dulu dgn adik beradik yg matang dlm hal mcm ni. moga urusan awak & famili dimudahkan...

semoga sis dberi kekuatan utk berterus teranf dgn kluarga sis.. supaya proses melahirkan lebih lancar dan selamat berkat doa kluraga terutamanya ibubapa ya🥰❤️ memang akan d marah.. tp in shaa Allah lama2 mereka akan terima.. xmgkin mereka sampai hati biarkan