Dilema untuk hamil

Hai.. Just nk luahkan perasaan & masalah dalam fikiran.. Saya baru keguguran awal bulan 7 lepas & kini terfikir utk TTC balik.. tp saya jadi ragu2 bila suami dh plan mcm2 utk bercuti ride motor dengan saya.. Bila saya isu kan berkenaan utk TTC semula, air muka dia mcm sedih sbb tak dpt jalankn plan dia utk bwk saya ride motor jalan jauh2.. Dia risau klau saya pregnant nnti plan dia utk berhoneymoon smbil naik motor baru dia terbatal.. dia dh lama impikan ride motor dengan isteri lepas kahwin.. lepas tau saya gugur, dia cuba plan utk bawa saya ride motor utk 1st anniversary vacay.. so, saya dilema utk TTC sekarang atau tak bila terkenangkn air muka suami saya yg bersungguh nak saya join dia ride motor.. klau saya hamil, impian dia nk ride motor masa 1st anniversary vacay kami terbantut.. so, klau suami nak bersama je, saya cuba elak dr bersama masa hari subur sbb risau saya termengandung.. walaupon saya sgt2 nak TTC semula tp saya jd down nk TTC sbb suami macam tak setuju saya pregnant sebelum bulan 12 (bulan anniversary perkahwinan kami) 😢 ape patut saya buat?? saya nk sgt TTC sbb org kate klau pregnant dlm tmpoh 6bln lepas gugur, kandungan akan lebih sihat.. saya risau klau saya pregnant lepas 6 bulan dr gugur haritu, saya jd susah nk pregnant lg 😭 tp saya jd hilang smgt nk usaha skrg sbb tak nak suami saya kecewa & musnahkn impian suami 😢

7 Các câu trả lời

Dh berapa lama ttc? Setahu sy x digalakkn pregnant within 6bln lps gugur. Seeloknya lps 3kali haid utk pastikn rahim fully heal. Ni apa yg sy baca sbb sy pn pernah gugur. Lps 3bln pregnant lg tp awal pregnancy bermasalah, keep on spotting smpi 12w. Silap sy sbb x berpantang lps gugur n nk cepat pregnant lg. Lps bhenti kje bru stop spotting. Alhamdulillah skrg dh bersalin pn tp sy nasihatkn better tggu dlu 3kali haid. If awk pregnant tp kandungan bermasalah pn x best jgk kn. Dan cuba bincang elok2 dgn husband. Xbest jgk kalu awk pregant tp dia x hepi. Cari win-win situation antara awk berdua. Cthnya percepatkn plan ride tu ke.

4y trước

saya baru 6bln ttc sejak kahwin bln Dec 2019.. hujung bln 6 baru tahu pregnant tp xsmpai seminggu merasa pregnant, saya dh gugur.. 3 kali haid tu termasuk ke tempoh darah turun masa gugur tu?? klau tak termasuk, saya baru 2kali period.. saya mmg plan tunggu 3 kali period atas nasihat doctor.. suami plan nk ride bulan 12 smbil g destinasi honeymoon sempena anniversary.. bila fikir balik, bln 12 tu masih dlm tempoh 6 bulan saya lepas gugur.. doakan saya ade rezeki zuriat bila hati suami dh terbuka utk ade anak.. risau jgak saya pregnant dlm keadaan dia xredha nnti, saya keguguran lg sekali..

Kalau sy jadi sis, sy ambil peluang yg ada. Tukar situasi kepada positif. Masa nilah saja utk sis nk berhoneymoon dgn encik suami, lgpon bila dh ada anak nnti apa2 perkara pertama kita akan fikir tentang anak dulu. Nak bawak holiday kena tgok tempat, kemudahan yg sesuai utk kanak2, bila dh besar sikit kena folo jadual psekolahan dia. Jd ambil peluang ni utk enjoy, sempurnakan impian sementara berdua, nnti dh ada baby masing2 dh lebih bersedia dan pegang tgjwab utk lbh serius dlm bkeluarga scara bperingkat. Jd xdalah terlalu cepat semuanya. Apa2 pon setiap rezeki itu dtg dr Allah.

4y trước

Sama2 😊Sy dlu mula2 kwen pon niat nk honeymoon dlu, dlm stgah tahun baru plan nk ada baby. Kira lepas hajat utk jalan2 dlu dgn husband baru ready utk rezeki org baru 😊

tkpe kalau dah rezeki tk kemana, sy pun baru je anniversary bln 8 aritu. dlm tempoh setahun, 2x gugur, lagi kena pjj ngn suami dh 3 bulan, skrg alhamdulillah mengandung semula, dlm tempoh setahun tu, mmg happy sgt, nak pergi mana, nak buat apa berdua je, dlm tempoh setahun ni, mcm2 tempat dh kami pergi berdua. just follow the flow. kita buat yg terbaik utk kita & pasangan. tkpun boleh bincang baik2 dgn suami. win win situation ☺️😊

4y trước

thank you for sharing your experience 🥰 doakan yang terbaik utk saya juga

just my 2 cents, ada hikmah kenapa awk gugur, maybe Allah nk awk berhoneymoon dgn suami...sbb awk baru lagi berkahwin...nanti dh ada bby masa awk n suami terhad...just enjoy u honeymoon, siapa tau lps honeymoon awk pregnant blk...💐

4y trước

inshaa Allah.. aamiin

doa banyak banyak. kalau pregnant pun terima je sbb Allah bagi rezeki tepat pada masa. berkenaan dgn suami, bincang lah elok elok. bertolak ansur.

Bincang elok elok dengan suami, maybe bole postponed dulu atau fikirkan plan honeymoon yg lain

bincang la dgn suami.