Anak suka hentak kepala

Hai.. nak tanya pendapat korang sikit.. ank lelaki sy skrg dh umur 2 tahun lebih, lepas dia ada adik.. dia selalu mengamuk, merajuk dan kali ni dia suka hentak kepala sendiri berkali² di lantai. Kami dh pujuk mcm².. semua dia nk dpt.. normal ke tindakan dia? Blh bg pndpt cara atasi anak fasa mcm ni?#ingintahu

2 Các câu trả lời

It is not normal. Mesti ada sbb die mengamuk, merajuk dan hentak kepala sekali. Maybe u dan husband x bg perhatian sepenuhnye pada anak sulung? Maybe perhatian u lebih kpd baby yg baru lahir. Actually its normal kalau anak sulung nk rasa tersisih @ rasa x di sayangi. Tp u dan husband kena lah bg perhatian lebih kpd anak sulung. Maybe u boleh suruh husband handle baby, u pula main lah dgn anak sulung. Biasa diorg berkelakuan mcm tu sbb nk perhatian sahaja. N STOP GIVING APA YG DIE NK SEMUA DPT. Itu x membantu langsung. U hanya spoil kan die sahaja. Better u bykkan berckp dgn die, always say mommy love u, hug die, kiss die. 2 tahun should be dah boleh faham apa kita ckp n diorg akan react semula kpd apa yg kita ckp. N make him understand, yg baby tu adalah sibling die, not competitor die. U kena byk berckp kpd die benda ulang sama byk kali. Insha Allah die akan berubah kpd lovey dovey .

12mo trước

setuju dgn pendapat puan ni. setiap kali nk tido kan awak ckp dgn dia. peluk dia. sambil kiss dia. sejak dia ada adik berapa kali awak peluk dia. berapa kali awak kiss dia. cuba tengok balik.

anak kurang perhatian rasanga. mcm anak sy dulu. lepas ada adik mmg dia sayang sgt kt adik dia. tp kalau dia mengamuk hentak kepala kt dinding. nangis guling2. anak sy perempuan. Alhamdulillah skrg dh 7tahun dia lembut pandai jaga n urus adik dia.