TAMBAH BERAT

Hai mummy2 semua,mcm mn ya utk nak naikkan berat?sy dr awal buka buku 12 weeks sampai skrg 24weeks berat statik ja x naik dan x turun..Baby Alhamdulillah ok..cuma sy nk tahu mcm mn utk naikkan berat,sbb misi takut baby x nak membesar..tq..

3 Các câu trả lời

Hi juga mummy. Dah pernah scan kandungan? Masa scan tu, doc boleh nampak perkembangan baby sesuai atau tidak dengan usia baby. Yg penting makan kita jaga, kalori makan bertambah sedikit sahaja walaupun berbadan dua. Bukannya nak makan banyak2 untuk portion dua org🤭 Berat baby untuk usia 24 minggu baru dlm +-600 g. Saya pun dulu kandungan/perut tetap membesar tapi, berat saya statik sahaja. Selepas 28 minggu baru ada pertambahan. 33 week ke atas saya x control makan, berat baby naik mendadak. Ada sya dgr org ckp, masa mengandung ni, bila kita kuat makan tapi berat xnaik, mungkin baby tu yang membesar.. Atau bila kita kuat makan, badan kita yang makin besar.baby membesar seperti biasa. Saya kategori yg first tu😁 Masa scan tu yang penting masa doc cek untuk tau besar dan berat baby sama atau x dengan usia kandungan.😊

2y trước

Sama2🥰

bu blh cuba menambah healthy fats ke diet bayi seperti full fat susu, keju, yogurt.

Tq mmy ..nanti sy cuba 🌹🌹