keputihan normal tak?

hai moms nak tanya kalau keputihan kita wrna kekuningan tu x normal ke?? tapi x gatal sy first mom😭 sy takut ad org ckp effect dgn baby😭

2 Các câu trả lời

Pergi je check dkt KK sis. Free je. Kalau tkda apa Alhamdulillah. Saya mmula byk and kuning. Tp saya biar. Smpai dh hijau bru sy pg KK. Tapi tkda gatal or bau langsung. Still, result confirm GBS+. Atleast if ada infection, hosp dapat prepare kn kita before bersalin.

Tak normal. Akan infect baby sekiranya air ketuban pecah. Jadi sis kena inform doctor ya. Doctor akan check keputihan tu sebab apa. Kalau gbs, doctor akan on antibiotik bila sis dah nak due nanti.

10mo trước

Ya betul tu sis. Baby masih selamat lagi skrg sebab dlm kantung. Bila air ketuban pecah tu dia kira leaking, baby dah contact dgn dunia luar. Kt situ lah timbul bahaya & doctor akan on antibiotik utk baby elak dijangkiti. Ada certain kes, Alhamdulillah baby tak dijangkiti walau ibu ada gbs & tak sempat on antibiotik air ketuban dah pecah - terus bersalin emergency. Ada kes lain pula baby sempat dijangkiti & kena tahan nicu sampai berminggu. Jadi prevention is better than cure 😁