Alahan pelik atau biasa?

Hai mommy2 smua. Nak tanya normal ke klo sye skang pregnant 8w, xboleh bau nasi putih dgn makanan rebus kecuali sayur2?? Bila kengkawan tgok saya xnak mkn, dikatakan mengada lak xnak makan. Padahal pnah cuba makan, still muntah. N hampir kerap saya kena cari mknn yg bergoreng, n pedas. Tak pun, saya cari roti.

12 Các câu trả lời

Saya dari 5minggu lebih smpai skrg 10minggu tak makan nasi 😂 takleyh bau takleyh tengok. Lauk2 pun lgsg takboleh. Sy mkn meehun goreng, kueytiaw goreng, telur rebus, roti, ikan bakar makan isi ikan je. Bau sabun basuh baju takleyh. Bau tumis takleyh. Malas sgt nak mandi 😂 masuk kereta takboleh buka aircond. Mual sepanjang masa. Normal je smua tuh. Mmg akn ada orang ckp kita mengada2 sbb diorang tak rasa masa mengandung. Biarkan je. Yg pnting kita masih makan, baby sihat

Tak pelik ...kwn kamu yg pelik... sy 11weeks ..jiran masak pun muntah... bau suami muntah , bau sabun , even sabun basuh pinggan pun muntah ... sekrang nk mkn tomyam je .. muntah smpai keluar darah ...alahan yg ni paling teruk rasa .. hrp awk jgn layan mulut2 org ..

Yeah saya setuju dgn comment di atas. Kawan kamu yg pelik. Maybe dia tak pernah pregnant kot 😂. Saya pun tak boleh bau Colgate, gosok Gigit buat saya mual, bawang putih tak boleh bau, bau sampah, bau ruang tamu dan mulut suami kalau dia baru gosok gigit.

2y trước

Haaaa lagi senang mcm tu. Kalau rumah orang melayu, tumis ni selalu. Rebus tu jarang. 😆

normal je mcm tu sbb sya pun sma mcm tu asal msuk dapur mula la rasa mual and pening kpala.. nak hadap mknan pun rasa nak muntah.. alhamdulilah skrg dah ok2 sikit dah cuba kdang2 tu pndai juga rasa nak muntah 😅😅

Mmg normal mcm gitu ramai ibu2 yg lalui sama… yg tak paham tu tak pernah rasa, or tak pernah mengandung lg la tu. Abaikan negativiti, buat apa yg elok utk awk je…

Normal je, sy start 6weeks smpai lah ni 11 weeks masih loya mual takleh masok dapur bau goreng2 tumis semua. Roti biskut benda manis2 je bleh kena ngn tekak..

normall jerr. sy x bole bau mnyak goreng, dgn nasi putih bru masak tu . haaaa. mkn buah/biskut/roti je bole lalu tekak. jrg sgt mkn nasi 😭

Rasa byk gila soalan pasal alahan ni. Normal normal normal. Sis search je pasal alahan berapa ramai yg share

Saya mengandung 5w tak boleh bau nasi dan makanan yg berkuah rasa loya x lalu nak makan.

Saya pun sama tak lalu nasi langsung.