BABY 6BULAN MINUM SUSU IBU BERAPA KALI SEHARI DAN BERAPA LAMA KENA JARAKKAN WAKTU MENYUSU?

Hai mommy² nak tanya bby umur 6 bulan mmg dh strt mkn, tp nk tnya pengalaman mommy, bby 6 bulan berapa kali shri kena susu kan? Berapa lama tempoh jarak menyusu,and baby bru start mkn boleh ke ambil snack cnth buahan? Biasa kena kenalkan bubur kosong dlu kan 4 hari bru boleh tambah sayuran.. Maaf tnya firstmom terima kasih mommy2

2 Các câu trả lời

menu yg nurse ajar Sy utk seminggu pertama mcm bawah ni hari pertama-2----> buat bubur kosong. (masak beras sampai jd bubur, blend kan dan tapis) hari ke3-4---> bubur kosong + protein (boleh pilih nak bg protein ape. ayam ke ikan ke terpulang. tp pasti kan protein yg sama utk 2 hari. jgn campur pg ayam ptg ikan) hari 5-6----> bubur +sayur (tak kisah sayur ape. strt dgn lobak Pon boleh) hari ke7--> boleh campur kan bubur+ protein+sayur sekaligus. setiap Kali nak makan, baru tambah kan sikit olive oil dalam bubur. nurse ckp sehari makan 5 Kali. 3 kali bubur, 2 lagi bg snacking. snacking boleh bagi buah buahan. nurse pesan jgn bg biskut atau puree. yg tu 8 bulan ke atas. Sy sekadar berkongsi ape yg nurse ajarkan pada Sy. kalau ada pendapat yg berbeza, boleh berkongsi. Sy Pon frst mum. tgh menghitung hari nak bg anak makan. 😅

1y trước

sama sama awk

Minum susu ibu tak perlu gap. Feed on demand seperti biasa. Cuma sebaiknya ajar beri makan dahulu, sebab nanti takde la baby kenyang susu. Yes, boleh start snacking buah buahan. Kalau saya suka mula dengan buah yang senang dilenyek, macam buah naga, betik dll. Yes, seeloknya buat 4hari untuk permulaan. (4day rules). Nanti dah lama tengok anak okay takde masalah apa apa, boleh skip ke 2hari je haa camtu la.

1y trước

Sama sama. Jangan lupa titis minyak sedikit dalam bubur baby. Takde evo pun takpe, minyak masak pun boleh. Ibu boleh join group Happy Baby Foods Malaysia di facebook. Banyak info dan menu menarik 🫶🏻