Baby okay ke tak?

Hai mommies, saya baru 16weeks, masih takde rasa gerakan lagi, macam mana kita nak tahu baby okay ke tak? Risau kita syok puasa tapi baby tak okay :( now even terlepas sahur, takde rasa lapar or mencucuk

5 Các câu trả lời

kalau sy dapat beza kalau perut cramp smpai tkleh berdiri tegak tu tanda baby yg lapar atau dia melemah dkt dalam. kalau perut sy bunyi lapar tu sy sendiri lapar. so kalau case sy lapar selalunya sy teruskan puasa , sbb tujuan berpuasa mmg untuk rasa lapar dan dahaga. cuma kalau sakit perut cramp tu sy akan terus berbuka. so far sy baru puasa 8 hari rasanya. selain dari tu sy puasa halfday. sbb pernah alami keguguran jadi trauma sikit pasal anak, tapi scan haritu baby okay walaupun maknye berpuasa. cuma nak scan setiap hari tu tak dapatlah kan. sy banyak guna instict keibuan je. rasa lain mcm je sy berbuka puasa. kadang tu dahaga teramat sangat, sy berbuka juga. sebab airkurang dalam badan smpai bibir pecah.

g scan sis..sy pun setakat ni puasa full sbb rasa ok.. sepatutnya sy g scan awal lg nk tgk keadaan baby..tp baru ni dpt g scan..17 weeks doktor tgk dah xde heartbeat..tak pasti sbnrnya bila baby dah xde 😭.. kadang rasa salahkan diri sbb puasa straight 😭😭😭... wallahualam apakah punca, dah ada tulang blkg, kepala, kaki tangan..skrg doktor kata tunggu dia keluar sendiri ,😭 sehingga 2 mei..klu x, kena serah diri ke hospital..

sy pun hritu risau sbb baru tinggal puasa 2 hari je..kndungan 15w 5d..rasa tk snang dduk wlaupn puasa ok je tk rsa lapar pn..risau sgt,sy pg scan..doc ckp baby ok2 je,sihat..boleh puasa. katanya kalau tk rasa yg plik2,tk ada muntah2,atau tk ada darah kluar ke,boleh teruskan puasa..

Sy pun time 16 weeks takde rasa baby bergerak. Ni dah 17 weeks baru rasa. Takpun awak try pergi scan dekat swasta. Haritu sy baru je buat growth scan time 17 weeks.

better sahur juga la sis, mmg awak okay tapi baby dlm perut taktau condition dia. risau juga kalau apa2x.

1y trước

Haah better sahur sis. Sy pun kalau tak sahur, memang sy takkan puasa. Risau baby lapar. Sis boleh try pergi scan. Sambil2 tu boleh tengok baby tengah tidur ke lompat2 hehee