Tahap keputihan mana yang perlu cek? Apa tanda orang ada GBS?

Hai mommies, saya ada keputihan normal mcm sebelum kahwin. Kuantiti tak banyak mana tapi ada. Keputihan tahap apa ye yang sampai kena cek tu?

3 Các câu trả lời

Kalau keputihan terlalu banyak, minta doktor untuk buat test. Semalam pun sy baru test. Masa check up dekat KK, inform doktor keputihan terlalu banyak. Terus dia buat HVS & bagi ubat insert dekat lubang faraj. Boleh juga buat dekat swasta. Nak jimat, dekat KK jela.

GBS ni tiada tanda sis. Hanya boleh tahu melalui HVS je. HVS ni akan dibuat bila keputihan bertukar warna, bau, tekstur, gatal, terlampau banyak.

Kadang org yg keputihan dia tak berbau & tak gatal pun bila check +ve gbs. Dan sebaliknya. Mmg kena hvs test shj sis baru boleh detect