Tantrum

Hai mommies, anak sy 1y9m skrg kuat mngamuk la. Cnth mngamuk baring kt lantai guling guling, pukul orang. Salah sikit je marah. Tak dapat apa dia nak nangis dan mengamuk. Normal ker? Mcmner cara nak atasi yer?

64 Các câu trả lời

Anak sy umur 1t 8b. Girl.. Tantrum jugak. Biasa sebab lapar nak susu (sebab terlambat bagi waktu yg selalu dia minum susu) atau sebab mengantuk. Yg tantrum sikit² tu, sy pegang bahu dia biar berhadapan sy dan cakap, "kakak, dengar ayah cakap. Bla³". Pastu dia angguk. Pastu peluk dia dan usap kepala dia. Alhamdulillah. Dia semakin dengar cakap.

Anak sy pun. Normal saja tu.. Umur ni dia mula tantrum. Jadi sebagai parents belajar cara tanggani tantrum. Kalau balik kg kena bertegas dengan orang sekeliling bila anak tantrum. Kadang orang sekeliling tak faham lepastu layan kan saja asalkan anak diam. Kena berkeras ya jika sesuatu benta tu beri kesan x baik untuk anak. Yg nak hadap bukan orang lain, tapi kita mak bapaknya.

Normal.. Anak sy pun mcm tu... Tu cara dia luah perasaan dia... Ank sy bila dia ngamuk atau nak bnde tpi x dpt... Sy ckp dkt dia adk nk ape ckp elok² x yah nangis... Kalo dia nangis ngamuk² tu sy tenangkan dia... Peluk pastu ckp Jgn nangis... Adk kn anak baik... Insya Allah tantrum tu x lme... Yg paling penting sabar.

Ank sy pon kuat tntrum...sklgi x dpt vdeo dia mgamok la gigit2 kita😅... mnja sagt rasa... lyan ja ap yg dia nk lpas bg taw dia nk ad adik ,lg la tmbh mgada dia... tp kdg suke tngok krenah dia bhgia rasa... x sggop nk mrh.dia yg bnyk mgajar kte jdi ibu mcm mne kn. Dia yg ptama huni rahim kita😊. Bru 1y4m dh nk jdi abg

9mo trước

Dah besar nanti jangan complain bila anak degil dan tak reti kontrol emosi sendiri. Tu tanda anak lemah.. Sebagai parent patutnya belajar cara tanggani tantrum anak. Kita bertegas bukan sebab benci. Tapi demi masa depan anak, takda la anak mudah stress, mudah rasa gagal dsb bila dia besar nanti, sayang ni sayang la, tapi biar bertempat. Kalau tak bertempat elok masukkan balik anak dalam rahim.

Anak saya lelaki dan umurnya sama . Saya pun menghadapi masaalah yang sama. Bila di rumah saya akan biar kan je . Tapi bila di luar saya menghalang dia untuk buat sesuatu yg dia nak buat, dia akan keraskan badan dan baring di lantai, yang itu saya takdapat nak atasi lagi. Jadi bila diluar anak saya nak berlari saya biarkan aje . Ataupon saya dukong jelah.

Sama betullah sis, anak sy perempuan, ni baru masuk 1 tahun 9 bulan. sy pun perasan 2 3 hari ni tantrumnya makin menjadi. tiba2 nanges, rupanya lapar. dok main2 tiba2 ngamuk guling2 rupanya ngantok nk nyusu. adehh baca komen2 sini mmg betullah, anak dah start tantrum yang menguji 😅 harap diri ni dapat sabar & xtinggikan suara kat anak. aaminn 🤲

sama lah dgn anak sy no 2🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ umur baru 1y 11month... perempuan.. kuat drama sungguh lah.... tapi kami buat x tau je kalau dia tantrum... bila dia mengamuk, kami biar... dah penat, dia mencari abah dia... jgn kata ibu n abah, kakak dia pun tepuk dahi bila dia mengamuk ke, merajuk ke🤣🤣🤣

Sama la dgn anak sy. Suka tantrum. Tp yg lg teruk bukan setakat baring2, dia siap hentak kepala ke lantai. Sy risau. Nk endahkan, makin dia buat. Tu yg kena ikutkan je apa dia nk. Slalu sy panggil dan peluk dia. Kadang bila geram, marah jugak. Sbb risau jd apa2

8mo trước

anak saya skrng fasa meltdown semua x dpt mesti mengaruk, dia hentak kepala kat dinding, almari kita kadng risau dia tk dpt terus lari pi hentak..kadang tak terkejar nk selamtkan, redha je laa

Saya pulak klo Anak tengah tantrum....biasanya sy akan ajak sembang atau tanye kenapa???apa masalah dia...so dia pon akan senyap kejap n berfikir nak bagi tahu ...so last2 dia senyap la... tapi klo dia nangis je...biasa Saya takkan terus amek bg dia masa nangis sekejap dia puas Baru dia berenti sendiri

Hi sis sebaya lah anak kite,, anak sy pon cmtu jgk asyik mengamuk je,, kdg2 dah bosan main trus campak ,,but sis kna jgk tegur n ajar dy bersabar ,, tunjuk cara atau gaya utk bersabar ,, kdg2 budak2 nie nak perhatian sebenarnya maybe kite sbgai parent xbyk luangkan masa dengan dorang