Puasa ketika 26minggu

Hai mama²..siapa cni penah ada pengalaman berpuasa ketika usia kandungan 26w-30w? Apa yg mama lalui time tu? Kalau sudi sila share cni ye..#seriusnanya #ingintahu

10 Các câu trả lời

saya 26weeks. puasa macam biasa. niat macam biasa. cuma hari ke3 baby tak gerak dari pagi. jadi tengahari tu saya terus buka puasa. alhamdulillah lepas minum air sejuk baby gerak sikit. hari seterusnya saya puasa macam biasa balik. yang penting puasa dulu. kalau rasa tak sedap badan, baby kurang gerak atau perut mengeras terus je berbuka. nanti jangan lupa bayar balik puasa nya.

2y trước

ya betul mommy..yg penting kena niat puasa dlu..klu rasa bdn something or baby x aktif baru buka puasa..t ganti balik jerr..🥰

Sy 27w dan puasa seperti biasa. Buat air rendaman kurma dan mkn nasi suku2 separuh. Xlapar dan xdahaga. Alhamdulillah😊 air kosong wajib cukup 2L setiap hari hehe. Air manis baru sekali minum sbb berbuka dkt umh MIL smlm. Baby aktif sperti biasa. Kdg2 ada waktu dia tido tp bila tepuk2 perut dia bg kick halus. Bila dh bangun dia gerudi perut berpusing2😂

Saya puasa penuh, tips dia kena makn maknn lambat hadam masa sahur, air manis 1 cawan kecil. Alhamdulillah boleh tahan.. bila malam pukul 3 saya bgun mnum susu biskut oat… bby sllu gerak time pagi, tgh hri… tp xseaktif masa xpuasa.. tp ibu sndri yg boleh rasa bby okay ke tak. Bnyak2 doa.. ckp dengan bby… semoga kita dapt puasa at the same time bby sihat

2y trước

Alhamdulillah,,sy pun puasa penuh setakat nie..tang minum air manis tu btul sis..ada yg bg tips tu dkt sy,,then sy try alhamdulillah boleh tahan sehingga b'buka..tp secawan dah cukup.. semoga kita dpt puasa n Allah lindungi kita & baby 🥰

Saya pun 27w, Alhamdullilah okey, kdg sahur amik makanan berat. Nasi, lauk ayam ke, pstu ulam/sayur. Lps tu makan roti lagi, minum milo, kurma, buah, Alhamdullilah baby okey, kdg aktif, kdg slow tpi rasa dia tendang. Tapi smlm satu hri tu peninn dgn loya mmg sya buka. Makan practmol, n okey. Baby pun aktif.

saya da 29w+... alhamdulillah puasa mcm biasa. makan mknan yg seimbang & tetap ambk supplement pregnancy. minum air kosong 8gelas , ms sahur je sy pastikan 3 gelas air kosong. slebihnya masa berbuka & sblm tido. cuma Ada Hari bekerja, kurang larat nak masak..buat apa larat je.

Skrg 27w +. .so far puasa ni Alhamdulillah okay..bby gerak aktif & takda sakit bhgian perut... time sahur tu mkn nasik atau bnda berat yg boleh mngenyangkan.. Blh amalkan susu fresh milk blend kurma..kurma rendam dulu bg lembut..Air 2 gelas wajib.. So far mmg okay..

2y trước

alhamdulillah,,sy pun sama,,so far puasa dipermudahkan 🤲🏻 & sy baru jerr amalkan susu kurma,,tu pun beli yg Express punya jenama goodday 🤭.. minum susu kurma nie slh satu tips dr kakak sy ,,dia lgsg x skip puasa masa pregnant kesemua 4anak dia.. alhamdulillah urusan dia dipermudahkan tp lain org lain bdn kan sis? semoga Allah permudahkan urusan ibadah puasa kita semua & Allah lindungi kita & baby 🥰 ammiinn 🤲🏻🤲🏻

sy 27w, puasa ok je, sy x rasa pape sngat...rasa mcm puasa sebelum pregnnt, just make sure sahurntu mkan bnyak sikit, baby je x brapa nak aktif time siang, bila petang nak buka n malam baru aktif

2y trước

Alhamdulillah,,sy pun setakat nie puasa ok jer,,ikut schedule jam8-10 baby senyap jerr,,maybe tido..but start jam10 ke atas mmg setiap 1/2jam baby aktif Smpai laa waktu bbuka..syukur alhamdulillah 🤲🏻

saya 26minggu... saya takle puasa... shaking betul lapar.. nak pitam.. perut mengeras je. risau diri dan baby... tawakal.. saya pkr ganti jela puasa nt.. pastu baby tk gerak . takut

2y trước

xpa mommy..yg penting dah try kn? klu x boleh go jgn paksa..kesian mommy n baby..take good care ye mommy 🥰

klw x de risiko..oke je...tp biasanya rasa baby cm x berapa gerak n x aktif..agak merisaukan...kadang ketar badan sbb lapar...

2y trước

klu bdn dah ketar tu better buka puasa trs kn sis..maybe boleh buat bsp pantau gula dlm bdn kita..

Saya 27w dah 3 hari puasa setengah hari saja sbb baby tak gerak. Risau kalau teruskan nanti ada apa apa dengan baby.

2y trước

nurse ada nasihat juga msa puasa sentiasa pantau kicking baby..klu baby kurang gerak mmg kena buka puasa.. cm sy wlupun nurse blm bg schedule utk kira tendangan baby,,tp since puasa nie sy buat schedule sy sendiri,,setiap 1/2jam sy pantau gerakan baby 🥰