Baby premature mula makan bila?

Hai mama semua. Ada ke dekat sini pengalaman anak prem? Anak saya prem 32w. Umur dia sekarang 5 bulan (Corrected aged 3bulan). Baby prem sebenarnya mula makan bila? Adakah sama mcm baby full term?. Bulan lepas ada appointment dgn doc prem dia, tapi saya lupa tanyakan tentang bila dia boleh mula makan. Appointment dgn KK pula akn ada pada wktu umurnya dah 6bulan 5 hari. Adakah saya perlu ke hosp utk confirmation dgn doc? Atau tunggu je next appointment kk utk tanya nanti?

3 Các câu trả lời

Tak berani nk jawab sebab saya taktau condition anak sis. Saya dua2 anak lahir 36w tp masing2 lahir takda complications. Abg makan 6 bulan tepat. Adik makan 5 bulan 2 minggu sbb dia dah 8kg. Bab makan ni paed yg check anak patut advise bila. Ada baby prem mula lewat sbb nk make sure semua organ dalaman dah berfungsi dgn baik. Ada pula yg berat naik sikit sgt or terlebih naik so kena makan awal juga. Jadi term prem tu kena paed yg tentukan. Kalau perkembangan anak sama mcm baby full term, boleh mulakan 6m lah kot dgn syarat takda complications lain waktu lahir. And tak based on corrected age pun. Sbb anak saya yg second tu punya tumbesaran, baby full term pun kalah. Sbb tu paed suruh makan awal. Cuba awak walk in kk, cari nurse yg biasa awak deal perihal anak. Ckp urgent sbb awak nk makan so nk minta advise dia

2mo trước

Welcome sis. Kena tanya nurse juga perlu follow corrected age or tak. Sebab paed anak saya both anak dia tak bagi. Dia suruh follow age sebenar esp yg no 2. Dia kata baby saya 5m 8kg kalau tak bg makan awal kesian tak cukup zat cos bergantung pada susu ibu saja. So kena intro solid awal kalau tak drop berat dia

boleh tanya nurse di kk juga. biasanya nurse akan advice ikut umur.

2mo trước

Terima kasih ye

ouhhhhhhhh