PUASA DI SAAT PREGGY

Hai ibu2, sya 20w . Bila baca post2 or experience ibu2 before ni. Sya jdi seram nak puasa. Bukan xnk puasa. Ada tu sya baca bila ada ibu sharing yg dia berpuasa mcm org normal je , sbab dia rasa badan dia ok boleh cope, tapi bila check up doc ckp bby dia lemah time tu bulan puasa n doc tnya awk puasa ke, n ibu tu ckp yaa sya puasa. Balik tu dia terus buka n next day x puasa dah😅 Selepas baca ni, sya terus x puasa n decide smpai habis ramdhan ni. Sbab sya pun x rasa baby kick sgt lagi n xtau pergerakan dia lagi2 sya 1st baby😄 Ikut hati mau saja puasa ni, tapi takpa laa. Mmy rela ganti puasa almost 1 bulan ni dri kehilangan kamu bby😞😢😅 Just sharing, opinion mommy? ke saya mengada ikut sgt hati. Nak pergi check up every weeks , i is on saving now😬 Tggu check KK lambat lagii. Huhuu #firstbaby #ingintahu #jangandibully

36 Các câu trả lời

Dr sangat tak galakkan ibu hamil dalam trimester 1 dan hujung2 trimester untuk berpuasa. Saya skang 34 weeks puasa on off jee. if larat mmg teruskann, if not berbuka jee. sempat laa puasa 4 hari jee 😅 skang saya boleh puasa selang2 hari. kalo tak nnti takut dehydration. skang pon xleh nak makan banyak2 sebab nanti mual nak muntahh.

Sis kene sahur dan try puasa.. kalau risau pasal Baby atau diri sendiri baru bukak puasa.. ni berdasarkan ulasan mufti wilayah.. mase saya baca ulasan mufti pon sy x puas hati gak sbb rebel kan haha.. then sy baca balik hadis2 dan nas yg berkenaan.. sy setuju la kene try puasa dlu.. d keyword is try.. wallahualam

3y trước

betul. bangun sahur makan makanan lengkap karbo, protein, sayur2 n buah2 cuba buat rules. contoh mcm yang saya buat, by the time 11am kalau baby x gerak, cuba tarik nafas dalam2, bg oksigen kt baby dan cuba bercakap dengan baby.by 12 noon x de jugak pergerakkan, baru berbuka.

Same here🙃 kejap rase nk puase, kejap was2 bile bace experience org lain yg xbagi puase.. 2hari je puase awal2 haritu.. pastu haus sgt. Bile dekat nk mgrib urine pekat kuningnye-dehydration. Takot jadi apa2 dekat baby. Anak first jugak n 20w.. xpe la, kite pakat2 ganti nnti sblm ramadhan tahun depan insyaAllah..

3y trước

sama lah 🙂 anak first . 22mggu . kalau puasa selalu kencing kotor sebab kurang air masak .. hm

disebabkan nk dpt anak first ni pun sy ttc 2thun++ jadi decide utk tidak puasa sbb pernah try 1st day puasa ritu baby jadi slow je gerak.. risaukan baby so buka puasa n x puasa smpai laa sy deliver dijangka awal mei nanti in shaa Allah ☺️ moga kita semua sama2 kuat untk ganti puasa tahun ni 💪

saya sekarang dh 27mggu,mmg amik kputusan xpuasa sbab msa mengandung ank sulung,saya puasa 2 ari ja,ari pertama ok,ari kedua lutut menggigil.baby pon jdi lemah,padahal sahur..lpas saya bnyak baca dalam internet..kes baby meninggal sbab ibu puasa..jdi tkot plak..

sy nak masuk 7 weeks dari awal ramadan smpai skarang memang tk puasa , sy takot nak puasa sebab time 1st trimester ni la baby nak develope .. kena banyak makan benda berkhasiat takot kalau puasa bby tak ckup nutrien ke apa2

Sama la.. Sy pun jdi tkut bila baca experience ibu2 lain klau puasa.. Tp bila x puasa makin kerap plak lapa nye.. Dilema sy nk puasa ke x.. Sbb klau x puasa sy tkut sy mkn bnyk plak.. Dah la bru tau ada gdm.. Adui..

saya 29w, dari awal taknak puasa, saya lebih rela ganti 1bulan dari kehilangan baby yg ditunggu tunggu. lantak laa orang kata badan lemah ke apa.. kalau kehilangan saya yg tanggung bukan orang lain..

saya pregnant 7w . first baby . ragu2 sama ada boleh puasa atau tak . ada orang kata ikut badan , kalau larat puasa . tapi ada yang cakap better jangan takut belum kuat lagi kandungan . mcm mana tu ye?

3y trước

baiklah . terima kasih sis . hehehehe 🤭

saya cuba selang sehari puasa.. tapi ya allah, badan rsea lemah sakit kepala.. and ada terbaca kt fb.. paksa puasa boleh punca baby kurang zat n kguguran 😭 terus tak puasa.. taknak amik risiko..