Susu formula

Hai ibu2, korang beli susu formula sebelum baby kluar atau selepas kluar?. Takut pula masa kat hospital nnti susu badan tak ada 😞. Kalau ada beli susu formula, korang beli brand apa? Sorry takde pengalaman sbb first mom. ##bantusharing #advicepls #pleasehelp #firsttimemom #firstbaby #firstmom #ingintahu

6 Các câu trả lời

kalau boleh masa duduk di wad jangan bagi susu formula puan nanti kena marah dengan misi 😂 .. saya 3hari duduk dalam wad masa 1st baby memang tiada pengalaman menyusu dan masalah puting tenggelam tapi ramai misi ajarkan saya untuk bagi lama2 ada juga dia isap ada lah juga dia berak atau kencing .. saya pun taktau yang baby kena menyusu setiap 4jam 😅 aduhai takda siapa nak ajarkan saya kat rumah puan .. orang kat rumah semua toxic suruh saya bagi susu formula je baby menyusu bf sampai 3bulan je puan saya terikut hasutan orang terus bagi susu formula , susu formula ni pulak puan kena try and error sebab tak semua susu ni bagus untuk baby nanti ada masalah boleh buatkan baby cirit ke warna berak berubah atau lain2 ..kena pandai cari , saya dulu bagi dupro sampailah setahun lebih ada meragam buat anak saya jadi sembelit tukar pulak ke dugro alhamdullillah elok lah juga berak anak sampai sekarang saya rasa nyesal sebab saya fikir saya seorang je ada masalah puting dan payudara pulak jenis kecik saya asyik fikir susu tak cukup padahal misi cakap susu sentiasa cukup je .. sekarang 2nd pregnant saya nekad nak fully bf sebab dah ada sikit2 belajar dari pengalaman sebelum ni .. alhamdullillah semoga dimudahkan urusan kita yer puan 🤲

sy masa bersalin anak 1st.. hari pertama masa dlm hosp takde susu lngsong.. panic jgk la skjp memikir 😂 lpstu hari kedua sy tak tau nk bgi mcm mne sbb takde susu kan.. ade sorg akak ni ajar sy, dia suruh bgi je baby hisap.. skjp lpstu ade dah susu.. bnyk pulak tu smpai bengkak susu jgk la 😅

xbeli susu fm..kena set dekat otak, "aku ade susu" kalau xkeluar lg, bg je baby hisap nnt..bru ade ransangan..kalau xkeluar jugak nnt nurse ajar cara perah susu pakai tangan..kat hosp xblh bawa susu formula n xblh bawa pam susu.. tu yg nurse kk sy bgtau..

First kena ubah mindset. Cakap dgn diri sendiri, aku nak susukan anak sendiri. Tak reti takpe boleh belajar, nurse pun ada situ utk tengok kita susukan anak betul ke salah ke. Bermulanya dgn mindset

selalu kt hospital dorg x bagi bwk susu fm. dorg mmg suruh bagi df. btw, susu bdn keluar antara 4 ke 7hari. jadi bagi je dkt bby. nak2 lagi 1st susu tu. byk khasiat.

maybe after bby lahir bru bli susu formula.. 2 pn klu susu bdn kurg.. sye akan try brand yg murah dlu.. klu bby tolak, xde la rse rugi sgt 😅