Kontraksi palsu atau sebenar?

Hai ibu², hari ini dah 39 minggu 5 hari. Tiada keluar lendir darah mahupun pecah air ketuban tapi ada mengalami kontraksi. Adakah masih dikategorikan kontraksi palsu pada usia kandungan 39 minggu 5 hari? #seriusnanya #pleasehelp

1 Trả lời

boleh kira kekerapan kontraksi tu. kalau sy anak 3 ni pun agak confius juga kadang². tp yg pasti,bila kontraksi tu kerap,dan sakit berulang dr depan ke pinggang @ pinggul,memang dah nak bersalin. cuma tak tahu lg berapa lama diperlukan utk bukaan cm berubah. mcm pengalaman sy bersalin minggu lepas,perut sy mengeras rasa mcm nak berak. bila ke tandas tak berak pun. lepas tu tiba² perut sy mengeras lg disertai dgn sakit pinggul,sampai berpeluh sy tahan sakitnya. cepat² sy mandi dan ajak husband ke hosp. sampai hosp nurse check dah 3cm. 1 jam 20 minit lepas tu sy selamat bersalin 38w 1d