Cara Kejut baby minum susu

Hai Ibu smua. Saya nak tanya, saya baru melahirkan anak 3 hari. Tapi berat anak turun dari berat masa lahir dan risiko jaundice. Macam mana cara nak kejut baby asik tidur taknak menyusu 😭. Baby macam seronok sangat tidur tak lapar dahaga. Terima kasih semua.

3 Các câu trả lời

Pengalaman saya anak kuning mmg dia ashik nk tidur je, susah bangun. Bukan sbb seronok tidur tak lapar or dahaga tp sebab dia lemah, jaundice kan panas dalam. Sama dgn anak saya, hari ketiga berat turun sikit dari lahir. Kejut mmg susah bangun mata pun susah nk bukak sampai tahap bogelkan baru bangun. Sis mmg paksa juga dia bangun picit2 gentel2 pipi telinga tapak kaki semua. Bukak lampu or ckp kuat2 sampai dia sedar dari mamai. Mcm tu lah saya buat utk nenenkan dia sejam sekali. Barulah berat dia naik & kuning dia turun tak naik2

Tips from paediatrician saya - Geletek tapak kaki dan tangan, (tak jalan) - Buka bedung, (tak jalan juga) - Bogelkan baby, pakai pampers je😊 Anak saya selalu cara 2 dan 3 tu yang berkesan.

main telinga diaa takpon tapak kaki dia. memang kena paksa juga.