Bukaan 2cm

Hai, hari ini usia kandungan saya 38 minggu 6 hari. 2 hari lepas 20/1 saya pergi hospital untuk checkup. Dr tanya ada rasa sakit tak? Saya kata ada tapi sakit sikit je sakit pinggang, peha, bawah perut rasa macam baby tekan. Lepastu Dr pun scan Dr kata uri ni dah matang. Nak saya check bukaan jalan tak? Saya kata boleh. Dr check dah 2cm bukaan. Dr terus suruh saya CTG. Ada contraction tapi mungkin tak kuat. Dr suruh saya datang hari esoknya untuk CTG 21/1 (semalam). Tapi saya rasa contraction masih lagi tak kuat dan belum turun tanda apa apa so saya decide untuk tak pergilah. Tapi semalam 21/1 tu ada turun tanda lendir bercampur darah. Masih lagi tak ada contraction yang kuat. Malam tadi pula saya bangun pergi tandas keluar lagi lendir bercampur darah tu (mucus plug). Tapi belum lagi ada contraction yang kuat dan belum ada contraction yang beritma. Ada contraction tapi tak sakit sangat. Bila agaknya baby ni nak keluar ya

3 Các câu trả lời

saya kluar tanda 14/1/2024 tapi takda contraction bila pergi kpj check ctg and bukaan baru 2cm so doktor cakap balik dulu. Kalau ada rasa contraction atau pecah ai ketuban kena cepat2 ke hospital. 15/1/2024 pun takda rasa lagi contraction. Pagi 16/1/2024 perut start dh rasa contraction sampai ke pinggang masa tu dlm sejam sejam .. lepas tu 30 mins 30 mins... 15 mins 15 mins... 10 mins 10 mins ... pukul 2pm saya serah diri ke kpj . sampai trus check bukaan dah 6cm terus ke labor room. 2 jam dlm labor room menunggu bukaan penuh 10cm. pukul 4;46pm keluar lah Puteri saya 💗

8mo trước

Alhamdulillah sis mudah dengar cerita sis bersalin. saya yang bertanya soalan ni pun Alhamdulillah selamat bersalin petang tadi keluar baby girl berat 3kg. pagi tadi ketuban bocor terus pergi hospital. masa otw dalam kereta tu sakin contraction 5 minit sekali tapi tak sakit sangat. bila CTG contraction tinggi. lepas dari tu contraction 3 minit sekali Allah sakit betul. tapi Alhamdulillah lah bersalin pada hari ini juga

sy 7 org ank sorg je y kuar mucus dlm 2 ari n ada mild pain kdg2..tp kebetulan g spital nk checkup..rupe dh 4cm.mucus plug ni tanda servik kite makin terbuka.bergantung pd org..ada org sehari kuar mucus pun dah bersalin..ada org berhari2

8mo trước

banyakan berjalan ye sis insyallah mcm saya sebelum bsrsalin saya amalkan bnykan berjalan biar cepat bukaan

sama mcm sy sis tu hri patut due date 13/1/24 tpi bby kluar 9/1/24 air ketuban kurang sbb uri dah matang kata doc 9hb mlm kena admit pagi ny slmat bersalin secara czer

8mo trước

Alhamdulillah sis selamat bersalin. semoga ibu dan baby sihat selalu