GDM first trimester

#firstmom minggu ke 9 pregnancy baru detected GDM terus rasa down, setiap dua minggu kena check blood sugar

5 Các câu trả lời

@Nik Sarah sy struggle juga la awal² buat diet strict mcm ni sis. badan menggigil kelaparan,tak bertenaga. 1 bulan badan sy ambil masa utk biasakan dgn diet baru ni. lepas sebulan baru ok. sy dulu kuat makan masa awal² pregnant,sehari lebih 7x makan. sekali makan boleh habis 2-3 pinggan nasi,tu pun sepinggan penuh menggunung nasinya. lepas ada gdm,sy ubah diet. lapar jgn ckp la,tp sy kuatkan hati. sy makan sayur banyak utk kenyang sebab nasi sedikit. kadang² sy makan telur rebus 2 biji bila masih lapar. jn risau,telur tiada gula. berat sy turun masa pregnant sebab diet sy,tp berat baby naik cantik sampai bersalin. yg sy paling puas hati,lepas ja bersalin,perut sy slim,lebih rata dr sebelum pregnant. jiran² dtg melawat sy ada tegur,tanya sy sakit ka,sebab kurus sgt lepas bersalin

amalkan low carbs,no sugar. nasi sesenduk rata,sayur separuh pinggan,ikan@ayam seketul. jgn makan roti,biskut,kuih muih,bihun,kentang dan semua yg berasaskan karbo. cukuplah dari nasi shj yg ada karbo. no kicap,segala jenis sos utk masakan. sy buat dulu 1st time 2 minggu sekali bsp. lepas tu dpt bsp sebulan sekali sampai bersalin. berat turun 10kg lepas bersalin. perut pun slim sgt,tak buncit

12mo trước

betul sis. banyak lg jenis makanan yg berasaskan protein. lg 1,protein buat sy kenyang lebih lama.

Sama lah sis . Saya 13w dah detected . Awal2 mcm awal lah down . Tapi saya smgu sekali . Last2 request kat boss nak work from home . Kat rumah ni boleh sikit jaga macam . Klau kt office always lapar ja and nk makan yang merapu2

1y trước

Betul syukur majikan sis memahami.. semoga semu baik2 & dipermudah sis

mcm mana ye sis boleh detect GDM? melalui yg minum air gula tu ke? awal jugak ye sis minum air gula. seram pulak takut samgkut jugak nii.

1y trước

Betul. Melalui result air gula, but now kena food control & wlaupun setiap jam lapar 🥲 semoga sis baik baik saja

tgi ke sis bacaan gula y kne 2 mgu sekali