Baby baru 30 hari harini dah masuk 3 hari tak berak, baby minum susu dupro apa patut sy buat 🥲

first mom

2 Các câu trả lời

Cuba buat urutan ILoveYou , kaki ke perut , cycling , urut tapak kaki & jari . Sapu minyak telon bahagian dada , perut dari kanan ke kiri bentuk pusingan bulat , belakang badan , tapak kaki , betis ke paha serta hidung . Pujuk bercakap manja dgn baby minta dia berak . Sis boleh buka pampers sambil pegang kaki ke atas , buka luas menekan sedikit abdomen perut tu biar dia meneran . Buat sejam sekali sambil urut manja perut baby . Anak saya paling lama tak berak 2 hari , minum dupro jugak . Terlintas nak tukar , tengok2 berak lepas tu buat tips diatas . Baby tak pandai sgt meneran , as mom kena banyak tolong baby , lepas 1 hari sembelit agak susah meneran . Andai tak jadi jugak , tukar susu untuk baby kembung & sembelit . Saya dah 3 kali tukar susu sebab baby tak berak 2 hari tapi dupro 1 hari dah berak biasa la akan ada angin baby 2 hari takmau berak . Kerap pantau pola berak dia dari newborn sampai sekarang . Lebih 5 hari kena ke klinik .

cuba tukar susu pula ☺️