tips bukaan jalan

dah 39w tapi baby still tinggi & takde bukaan jalan. 1st baby czer, so untuk yang 2nd ni nak try vbac tapi macam takde harapan je :(((

6 Các câu trả lời

Sy ada pnglaman try vbac bru je 3 mnggu lps nk lahirkan ank ke2.. Bukaan stuck 4cm dh msuk lr dri pkul 4.30 pg smpai lah 12tghari last2 e-czer jgk utk kli ke2.. 38w.. Contraction sy dh menggila dh dlm lbh kurg pkul 10 pg mcm tu , req utk czer tp doc tk bg ya sbb dia suruh bertahan smpai 6-8jam jgk alasannya kita dh tndatgn utk vbac so kne proceed juga siap dpt ceramah lg dr doc tu dia ckp tubuh bdn kita ni diciptakan utk bersalin normal so puan kne cuba dlu normal blablabla bygkn lah tgk thn sakit 2-3 min skli dia bole ckp mcm tu .. Btw sy thn contraction dri rumah lg selama 3 hari start 19/5 smpai lah 21/5 tp disuruh balik 2 kali sbb wad penuh , bukaan bru 1cm , kli kdua prgi 2cm n contraction tk kerap, kli ke3 pergi lg tgh2 mlm sbb sakit makin kerap bukaan dh 3cm bru lah dpt admit.. Mmg pglaman kli ni agak trauma lah juga byk ujiannya..

4mo trước

hosp mana tu? takut dengar. terpaksa pulak tahan sakit dua kali ganda. semoga yang baik-baik untuk sis.

2nd+ baby memang normal baby turun lambat sis. even waktu dah start active labor baru turun pun normal jangan risau. kalau tak ada masalah kesihatan, minta doktor nak tunggu sampai 41w. kalau baby dah menghadap ke belakang, boleh try main gelek2 figure 8, cat-cow pose & hip circle atas gym ball. kalau takde gym ball pun takpe, buat je hip circles & figure 8 atas angin, mcm kita main hula hoop tu. inshaAllah bantu baby cari laluan dia. kalau baby still hadap ke depan/tepi, boleh try buat mile's circuit. search je yt nanti ada video yg ajar mcm mana buat.

4mo trước

InshaAllah moga Allah mudahkan urusan kita semua. Sy pun masih menunggu baby ni, 39 weeks skrg

saya baru bersalin harini...39 week 1 hari ...saya pun xda tanda...cuma sakit jee..pastu saya teringat suami saya ada bagi saya minum air kelapa pandan ..lepas sy minum kelapa tu contraction semakin menjadi jadi ...saya saran kan ..jangan terlalu tunggu tanda ..kalau ada tanda tu alhamdulillah ...kalau perut rasa sakit yg xleh tahan tu baik pergi terus je hospital ....walaupun tanda tanda tu xda

4mo trước

saya minum air kelapa tiap hari dari seminggu lepas (kebetulan banyak dapat kelapa) tapi tak bersalin juga lagi ni hahaha

Induce belon. Saya first baby czer jugak. Second pregnancy baru ni Dr induce belon. Jalan buka tapi 2cm je. 2 hari jugak menahan sakit contraction, then ada bleeding dan pecah air ketuban

4mo trước

so sis berjaya vbac tak? saya 1st baby induce belon stuck 4cm je then e-czer. taknak berulang lagi untuk yang 2nd baby ni.

cuba buat senaman, seperti kupu² dan gym ball jln pagi².. yg paling pnting doa semoga d permudahkan urusan awk ya

dktr akn induce juga..tp sekali saja. klu masih xde progress lps 8 jam, mmg naik bilik ot

4mo trước

sy dh bsalin awl tahun ritu.