Wean Off

Boleh mommy suggestkan cara terbaik tak nk wean off?? Anak sy dh 2y1m.. Ada baca ttg letak mcm² dkt nen tp ada yg kata tu smua akn mendera emosi anak.. Jd mommy ada cara lain? Sy ada jugak ckp dkt dia, lps nie dah x boleh susu mommy.. Kena minum susu botol.. N looks like mcm dia faham sbb kdg² dia dtg n df skejap je n bnyak cri air masak...

2 Các câu trả lời

Masa saya pregnant anak no.2, anak no.1 masih nyusu badan... Start tau pregnant no.2, saya selalu ingatkan si kakak nanti dah takleh nyusu, kena bagi adik... Setiap kali dia bf saya cakap macam tu. Lepas tu malam² tidur saya akan standby botol air masak sebelah bantal, kalau si kakak sedar mintak susu, saya bagi minum air masak tuu... Mula² memang dia tolak, lama² dia dah biasa... Sampai la dia stop bf malam², cuma siang ja dia mintak time nak tidur siang... Saya selitkan jugak dengan susu farmfresh... Lama² dia dah terbiasa... Saya selalu ingatkan dia ayat yang sama.... Alhamdulillah... Masa perut 6bulan si kakak betul² berhenti bf... Memang minum air masak dengan susu farmfresh tu ja sampai sekarang... Minum dalam cawan. Dalam botol taknak... Saya ada try letak asam jawa, belacan kat nipple, tapi tak menjadi, dia siap kata sedap mintak lagi pulak... Insya Allah... Kalau hari² cakap anak² akan dengar simpan dan ingat kata² tuu... Lambat @ cepat biarkan asalkan menjadi...

5y trước

Itu la.. Anak sy pon klau dia bangun tgh mlm dia akn minta air masak.. Penah offer df.. Dia tolak..

Takpe slow2 just jgn offer dia, n jgn tolak.

5y trước

Itu la.. Kekadang sy lmbtkan permintaan dia..