Betulkan cara tidur bayi umur 2 bulan

Boleh kongsi tak macam mana nak tidurkan bayi 2 bulan lena malam? Dan cara nak bangun kan dia bila siang?

2 Các câu trả lời

sya buat siang sya x bg bby tdo sngt dgn cara main n bukak tingkap n cakap2 yang skrng ni sing. sy akn bg dia tdo dari kul 9am-11am pastu bangun n main dgn dia lps tu pukul 2-4pm sya bg dia tdo .kadang2 terbabs jgk la. lps tu bngun mandi n stat pukul 8-12pm sya bg di tdo kejut sejam tok susu dan tdo blik smpai pukul 8 .sbb anak sya terbiasa mandi pukul 8am mcm tu.so pukul 9 dia akn tdo .mmg ambil masa yang lama n kadang2 terbabas jgk. p alhamdulillah skrng masa dia teratur sikit malm pun tdo n merengek bile nk susu .sbb bby bawah 3 bulan ni bgs kalau dia tdo lbh sbb perkembngan minda dia .bila siang awak kna pastikan tempat cerah n malam pastikn gelap .sbb sya tnya doc masa apoitmnet .sbb bby bawah 3 bulan tdo 14-17 jam ..sooo kna pastikan bby cukup pnt waktu ptg nnti mlm dia lena tdo .sya pun ada sapu minyak bby oil biar dia ase tenng waktu malm .puan kna ambik masa sikit tok anak biasakan .anak sya pun masih training lagi .sbb baru 2 bulan 16hari .so sya stat buat dari 1 bulan lbh .saya da stat training mcm tu. mlm tu kul 12 pastikan pampers tukar n dia knyang.

siang jgn byk tidur. kena ajak dia main & kasi dia berjaga. kalau nk nap pun dlm 1-2x je. jgn bg tidur direct lebih 2 jam utk siang nanti mlm dia susah tidur. lepas 4/5pm jgn bg dia tidur lg. ajak keluar tgk pokok, tummy time, bawak naik stroller mcm2 boleh buat. utk sensory dia juga. then 6/7pm boleh mandikan, tukar baju/diapers/sapu minyak. susukan & boleh try tidurkan. kalau belum nk tidur, layankan dia dulu. dlm 9/10pm try lg tidurkan & Insha’Allah masa ni dah nak tidur & akan lena sampai pg. bgn menyusu je. mcmni la rutin baby sy.