Makan buah ketika berpantang

Boleh ke makan buah ketika berpantang? My mum asyik bagi nasi dgn ikan bilis je, pastu sayur. Nak berak pun susah. Semalam lepas makan pisang sebiji, terus dapat berak. Lepas tu kena jelingan tajam dr mak… x faham la kenapa dia cakap x boleh makan buah.. pastu makcik saya cakap susah nak berak time berpantang tu normal.. aduiii . Ada sesiapa boleh bgtau apa yg boleh makan apa yg x boleh ?

8 Các câu trả lời

boleh je makan buah :( cth, buah oren bagus untuk dalaman dan melawaskan. saya pun kena macam ni masa pantang, buah semua takboleh. nanti demam la, bawah berair la, entah apa apa karut palatao. saya sembelit tau awak, makan nasi ikan bilis sayur setiap hari. air kena catu. sampai kerap kena hypo. badan kita mana lah nak sama dengan semua orang. kalau ada yang tahan camtu, tu kau lah bukan aku. Allah je tahu stress macam mana. pantang orang tua ni yang tak logik jangan la ikut. kesian badan kita. makan apa yang kita BOLEH makan, pastikan ianya berkhasiat dan sesuai untuk kita. pantang ni bagi saya, ibarat HEALING untuk kita, bukannya memudaratkan.

6mo trước

Kan sis… susah la mcm ni.. kalau kita mkn benda yg dia ckp x boleh makan, dia boleh act nak pengsan.. mcm la buah tu boleh mbunuh kita.. eish geram… my mom let me bpanas , x buka aircond. Nak smbunyi remote air cond la.. Seksa nya ya Allah… tu la saya rasa next pregnancy nak upah CL baru puas hati… diorang ikut cara bpantang zaman dulu.. nasib baik baby kuning dia x jemur baby bawah matahari, sbb dia tahu cuaca skrg x sama mcm dulu.. ha yg tu nk juga dia ikut cara skrg, yg mkn buah tu masih nk ikut ajaran apa entah dia tu. Bkn nk marah mak sendiri, tp sya rasa x logic x boleh mkn buah…

Apa benda la mak awak ni. Awak educate sikit mak awak tu. Share dari page dr imelda balcin ke. Masa berpantang ni, kita kena jaga pemakanan. Makan yg sihat2 utk pulihkan rahim kita and dapat tenaga. Nak menyusu anak lagi. Kalau makan kering, buah oun tak makan, acano nak berak. Tak berak beberapa hari pun dah boleh bahayakan kesihatan. Apa lagi mak awak tak bagi makan buah, mau tak berak engko 40hari sis 🥲🥲

sy kena sembelit 2x..jahitan mcm merekah..sakit ya ampun..mcm teran baby msa sembelit tu..punya ssah nk keluarkan..lpas tu mkn pisang..bru lancar berak..kurang dh pedih dkt bontot dgn tmpt jahitan

Saya start hari kedua after bersalin, setiap hari makan betik supaya air susu banyak and lancar je nak berak. Risau jahitan terbuka kalau meneran sembelit 😅

Makan buah epal/oren for lunch & dinner. If susah berak, mintak suami belikan duphalac, pelembut najis. Minum 20ml & teguk air suam setiap pagi

Makan je sis. Kena banyakkan makan buah2an untuk lawaskan. Sy makan buah naga merah, mudah berak.

Memang kena makan buah pun time pantang esp buah yg kaya dgn vit c

6mo trước

Tu la kan… klu sya share comment ni kt dia, dia cakap org lain mna dpt ikut, org skrg sebarang je dia ckp… ahh pening.

Pantang berapa hari dah?

6mo trước

Saya makan buah oren hari2 nurse dgn doktor yang suruh utk senang membuang Dan luka jahitan cepat sembuh.. Sayur pon kena makan hari2.. Dan 1 lagi org tua2 suruh org pantang makan ikan kering bilis bagai , yang doktor pulak sebelum saya discaj wad byk kali pesan jgn mkn ikan kering ikan bilis semua tu.. Tapi pendapat org lain2 kan nak ikut pon boleh tak ikut pon takpa😅