Cara naikkan hb

Boleh bgtahu tak mcm mana nak naikkan hb . Hb sye kjp okay kjp down blik . Dh try mkn mcm2 still sama 🥹

5 Các câu trả lời

Kena try n error sy rasa sbb sy pun turun smpai kesudah. Cafeine ke tea ke mmg xpernah minum sbb xsuka. Ubat tmbh darah xpernah miss sbb xde alahan lnsung. Ckp bab mknn smua yg tgi iron smua mkn🤣 jambu batu sampai naik jemu. Pati delima la apa. Bayam ke kerang ke smua mkn. Nth xnaik2. Makin turun ada. Last2 dari zincofer tukar ke ubat 4 serangkai tu. Jd nye hb maintain xnaik xturun. Pastu terbaca dlm fb grup ada sorg share cara mkn ubat dia. Dia mkn ubat 4 serangkai tu + zincofer. Sy pun try la. Amazing nya hb naik! Tp malang nye doc dkt kk sy xsuka practice ubat byk2 cmtu. Dia suh mkn 4 serangkai aje dan topap dgn pemakanan. Ok sy cuba la 2 mgu mkn gitu je. Hb drop balik🤣 jd skrg sy diam2 tmbh zincofer hehe. Hrp next week hb naik balik huhu

1y trước

Boleh tahu tak ubat 4 serangkai tu ubat apa ?

Hb saya cantik dari awal kndungan sehingga 7 bulan dah sekrang. 13 je. Alhamdullilah Dari awal prgnant, saya tak amik sebarang caffien, trus stop, kopi milo teh semua tu (skrg bru berani nk minum, tu pun rasa secawan cukup). Buah yang tiap2 hari saya makan buah delima, jambu batu, naga, oren sunquick, amik salah satu yaa setiap hari tak miss. Insyallah. Ubat tambah darah sya tak skip, mula makan iron pstu minta tukaq sbb x tahan bau vit b tu, pstu nurse tukar zincofer tak sesuai, sbb muntah2, skrg sya makan maltofer je smpai sekarang. Maltafor saya amik dgn air oren sunquick bancuh tanpa gula, atau pun dengan pati delima adik saya bagi jenama amway tu je, ce try sis, mana tau berkesann. Insyallah😊

sy tk pasti juga mcmana.tpi sy hb agk rendah juga asal ny.ada tu 9.tpi skrg alhamdulillah.tk pasti sama ada fktor pmakanan bawa sbab. klu sy la, sy mkan mkanan sihat la byk.nasi,lauk,sayur,buah mmg stiap harila.x tgal lgsung.klu buah habis mmg mgelupur la sy pg cari buah juga.lpstu sy tmbh lg vitamin c appeton.sy mmg kuat mkn buah.juga air masak kne byk mnum.tk pasti la mkanan shat ni mbantu @ mmg rezeki sy hb mkin baik.

makan zincofer dengan minum air sunquick (VitC) tanpa gula. VitC membantu penyerapan zat besi yang optimum. makan zincofer sejam sebelum makan atau 2 jam selepas makan. kurangkan pengambilan kafein (kopi,teh,milo,nescafe), jarakkan pengambilan susu dengan ubat zincofer, sebab kafein dan kalsium (susu) menghalang penyerapan zat besi. amalkan makanan yang boleh tambah darah.

2y trước

hb saya sblm ni low gak...dari 13 trun g 11..saya try num ubat kk bg tu ngn sunquick ori..baru naik

cuba mkn buah jambu batu.. setakat ni saya mkn.. alhamdulilah.. ada peningkatan walaupun sikit2.. .