Over ke saya??

Bila usia kandungan bertambah,perut membesar dan terasa berat,biasa ibu mengandung akan kedepankan perut utk berjalan,betul tak? Perut tu ketara kan... Perut sye takdelah besar walaupun dh 7bulan tp berat,sakit pinggang,pasti terasa..jadi,pinggang belakang sye tu pun dh start melengkung,perut ke depan.. jalan mcm pinguin kan.. Tapi,sye tak tau la kalau cara saya tu buatkan org sekeliling menyampah.. Mse kt klinik,sye tgh jalan,dri kaunter pendaftaran ke bilik doktor kan,masa keluar tu,ada makcik tegur, "Brp bulan dah?" Sye pun jwb, "7bulan.." lepastu dia kata,"ouh..perut kecik pun jalan kengkang ke dik?" Saya terkedu..sye cuma senyum sikit pastu terus jalan... Terhiris hati sye... Over sgt ke sye.. bkn sye sengaja...dia auto jd penguin sbb keselesaan kan... Lepastu,ad perjumpaan keluarga,ramai bertanya kan berapa bulan..sye jwb la mcm biasa.. Ada sorang tu,dia buat muka lpstu ckp,"perut tak nampak pun,kenapa pegang perut masa nak duduk td?" Sye jwb dengan gelak2 sbb mse tu adalah yg bergurau2 kn.. "dh rasa berat..haha" Lepastu dia ckp,"kecik pun berat ke?" Lps tu sye senyum je... Over ke sye? Sakit badan sye yg rse..sye cuma mencari secebis keselesaan semasa berjalan,duduk dan buat aktivit lain mcm biasa... 😔

86 Các câu trả lời

sbnrnye kalo jalan dgan mendepankan perot tu yg mmbuatkan awak sakit pinggang..sebaiknye jalan dgan bdan mcam biasa je.kurg terasa bebanan perot tu nanti.xcaya cuba buat.sy dpt tips ni dr utube..sblum ni pon sy jalan mlengkung kan bdan.sakit bdan sy.lpas ubah cara bejalan baru ok.

eh eh..sibuk pulak deme, kita yg rasa..mesti lah kita tahu cara nak selesakan bdn kita..biar je lah sis, org mcm tu mmng tak leh buat apa..buat bnde betul pon ada je nak cari masalah, sis tak over pon..sbb sis yg rasa bnde tu, apa2 pon chill je..biar je lah mulut org tu ye

Adeh ada org perut and badan dia kecik je masa mengandung tapi baby dia sekali keluar berat and semangat ya ampun macam ipar saya padanla dia asyik cakap tak sabar nak bersalin sebab dah tak larat bawa perut. Yang menegur ingat semua orang sama ke🤦🏼

jgan overthinking sis.. mulut orng biasa lh tu 😌 sya ni baru 4bulan dh tak larat,,nurse yg ckap2 "Blum masuk 5bulan dh mcm tu.." 😂 macam mna lgi kan klau kita dh rasa mcm tu 🤭 ckap lh mcmna pun ,,klau rsa berat mmg berat lh jugk,, 😂😂

bagi saya kalau orang jenis suka mengkritik ni senang je dia dengki 😂 tak kisahla tua ke muda tu 🤣 .. normal lah tu puan mulut orang ni tajam sikit kena tahan je lah kan tak boleh menjawab kang jadi isu pulak .. senang cerita abaikan saja 🤭

Demi kesihatan mental emosi puan, abaikan kata2 tak berguna tu. Senyum je. Janji puan & anak sihat. Penat melayan kata2 negatif macam tu sebab nanti ibu yang stress. Mengandung ni tak boleh stress sdih2 sgt. Smoga urusan puan dipermudahkan 💕

pedulikan ja lah mulut2 org nie sis,pembawakan baby bknnya smua org sma...buat xtau ja sis,xpyh trsa hti or stress...janji kita tau baby sihat dan kita tau tahap diri kita cmna msa hamil nie,sy pn prut 7bulan dh jalan pguin dh...hihihi🤭🤭

Yang bawak perut 24jam tu kita. sakit pun kita yang rasa. saya 6 bulan, perut jenis besar. macam dah 8 bulan. memang nampak, ramai yang tegur dan tak percaya. lah, kita nak buat cam mana kalau diorang taknak percaya. saya abaikan je.. huhu..

x paya peduli kata org sis. dah nama mengandung perut mmg la k depan xkan la ke blakang lgpun dah 7 bln kot. org yg mengata tu xda benda lain nak bahan tu yg sis kena bahan. biasa la ade jer org x puas hati walhal kita x buat apa² pun

Mungkin sbb dia xsecute kita jalan mcm peguin tu dia jeles 😂 Sy jenis pendek tggi 150cm je Start 5 bulan dh kengkang ni dh 7bulan lg mcm nenek sakit lutut jalan 😜😜😜 Biarla apa org nk ckp sis Keselesaan kita ikut kita la.